начало » Новини
23.04.2019
Враца посреща Великден с богата програма и 70-метров козунак

 

Враца ще посрещне Великден със 70-метров козунак. Инициативата е част от културната програма за отбелязване на християнския празник Възкресение Христово и се организира за първи път в града.  Козунакът ще бъде приготвен от фирма „Житара“ ООД и ще бъде раздаден на жители и гости на града на 28 април, Великден на пл. „Христо Ботев“. 

Отбелязването на празника, ще започне в 11.00 ч. с концерт на духов оркестър при НЧ „Развитие 1869”- Враца.  Гражданите и гостите на Враца ще бъдат поздравени от кмета на Общината Калин Каменов и Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. В културната програма, със стихове и песни ще се включат и възпитаниците на детска градина „Европейчета”. Празникът ще продължи с концерт на народния певец Светлин Миланов.

По традиция, Община Враца организира богата културна програма, с която да отбележи предстоящия християнски празник Възкресение Христово. 

Начало на инициативите по повод Великден ще бъде поставено на 25 април, Велики четвъртък, в 10.00 часа в Етнографско-възрожденския комплекс, където ще могат да се чуят Великденски песни и всеки да се включи в шаренето на перашки.

Наред с двуметровите празнични яйца, на 25 април, на централния площад в града ще бъде подредена изложба от украсени яйца, с размери 75 x 50 см. В инициативата под надслов „Нашето великденско яйце“ се включват ученици от 16 училища на територията на община Враца. Всяка от образователните институции ще декорира и украси по едно яйце. Идеята е, чрез изписването на яйцата, училищата да покажат своята специфика и насоченост на образователния процес.

При подходящи метеорологични условия, пъстрата експозиция ще остане подредена на пл. „Христо Ботев“ до края на великденските празници.