начало » Новини
16.05.2019
Паволче е домакин на Първи фестивал на патриотичното творчество

Първи фестивал на патриотичното творчество „С ботевски пламък в сърцето” ще се проведе в село Паволче и с него ще се отбележат 10 години от поставянето на възпоменателния знак на Кървавия камък”, в памет на загиналите ботеви четници в местността „Бигора”. Пъстрият празник ще се състои на 18 май, от 10:00 ч., в двора на ОУ„Христо Ботев”.

Фестивалът е част от проявите, посветени на 143-тата  годишнина от подвига на Христо Ботев  и  неговата чета. Организатори на събитието са Народно читалище „Фар 1930” с. Паволче и кметството на населеното място. Провежда се с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ към Общински съвет-Враца.

Първият фестивал на българската патриотична песен, есе и стихове, посветени на българските възрожденци, загиналите за свободата и в името на България, има конкурсен характер. До момента са постъпили над 60 заявки за участие от 22 читалища от общините Враца, Борован,  Бяла Слатина, Вършец, Мизия и Мездра, групи и състави от училища от Враца, Бяла Слатина и село Девене,  както и от Клуба на пенсионера „Шарено герданче“.

Близо 300 ще са участниците в патриотичната надпревара, които ще се състезават в три категории:

·        „Есе” на тема „С Ботевски пламък в сърцето“  и заявка са подали 11 любители на словото от Общините Враца, Велико Търново и Бяла Слатина;

·         „Изпълнение на патриотично стихотворение”. В тази категория ще се включат 22 ученици, които ще декламират произведения от и за Ботев;

·         „Патриотична песен” и в този раздел ще се състезават 10 индивидуални изпълнители и 18 групи.