начало » Новини
16.05.2019
Враца посреща победителите в „Работилница за репортери 2019“

Враца посреща победителите в „Работилница за репортери 2019“

Враца ще бъде домакин на официалното награждаване на победителите в конкурса за ученици „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“. Събитието ще се проведе на 18 май от 13.00 ч. в Градската концертна зала, а патрон на церемонията е кметът на Общината Калин Каменов.

Четвъртото издание на социалния проект ще се състои в град Враца, от където са миналогодишните победителки в конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“ - Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“ и Ани Павлова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, които ще бъдат и водещи на церемонията.

Конкурсът „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ е организиран от регионалния портал за новини Espressonews.bg и се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел. В тазгодишното, четвърто издание се включват  121 ученика от средните училища в 15 общини - Банкя, Благоевград, Божурище, Ботевград, Бяла Слатина, Враца, Вършец, Годеч, Драгоман, Дупница, Костинброд, Мездра, Своге, Сливница и София. В рамките на месец и половина участниците работиха по шест конкурсни задачи, под менторството на утвърдени журналисти и преподаватели - Миролюба Бенатова, Емил Спахийски, Доника Ризова и ас. д-р Иван Вълчанов от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС, а броят на създадените статии и видеорепортажи е над 300.

В момента материалите на финалистите се оценяват от жури в състав: Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела К. Ангова ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и Телевизия Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио, Евелина Павлова от Radio FM+.

Участниците се борят за титлата „Репортер на EspressoNews”, като победителят ще получи и пътуване в Брюксел, осигурено от патрона на инициативата Ева Майдел. Имената на финалистите ще бъдат обявени на официалната церемония във Враца на 18 май. Тогава ще станат ясни тези, които ще получат журналистически стажове в националните медии, партньори на конкурса, носителите на званието „Посланик на община“, тези, които ще бъдат поканени на събеседване в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, за да продължат своето образование в избрана комуникационна специалност там, както и носителите на специалните награди, предоставени от компаниите и институциите, партньори на проекта.

Образователният конкурс „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда със съдействието на Rollplast, AQ Magnit, Автошкола Василеви, УНСС, 360 Creative Bulgaria, Volontime, Samsonite, BHTC , МЕТРО, ПГ „Велиза Пеев", Автомотор корпорация АД, Мания Принт, Кока-Кола Хеленик България. Медийни партньори са NOVA, БНТ, Bulgaria ON AIR, сп. Мениджър, noviteroditeli.bg, obekti.bg, Teen Station.