начало » Новини
20.05.2019
Откриха първия фестивал на патриотичното творчество в Паволче

Откриха първия фестивал на патриотичното творчество в Паволче

За първа година село Паволче е домакин на фестивал за патриотично творчество „С Ботевски пламък в сърцето“. Събитието, което е част от проявите, посветени на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, бе открито от кмета Калин Каменов. „Поздравявам ви за добрата организация и желанието ви да съхранявате българските обичаи и традиции. Хубаво е подобни инициативи да се случват не само в читалищата, но и в учебните заведения както в града, така и в населените места на Враца. В началото на седмица ще бъде внесена докладна до Общинския съвет, с предложение за даряване на сградата на училището на Министерството на образованието и науката, което да инвестира над един милион лева за обновяването на сградата. Вярвам, че общинските съветници ще подкрепят предложението и в село Паволче ще бъде създадено първото училище в България за патриотично, православно и екологично образование“ – каза кметът в началото на форума и покани всички участници на третото издание на Националния фолклорен събор „Леденика“.

Събитието продължи с изпълнения на патриотични песни и стихове, посветени на българските възрожденци.

В първия фестивал участват над 22 читалища от региона, а близо 300 са участниците в патриотичната надпревара, която се провежда в три категории: есе на тема „С Ботевски пламък в сърцето“, изпълнение на патриотично стихотворение и патриотична песен.

На форума присъстваха още: председателят на Общинския съвет – Румен Антов, общински съветници, кметът на село Паволче – Емил Василев, жители и гости на населеното място и самодейци от региона.

Инициативата се организира от местното читалище „Фар 1930“ и кметството на селото, с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Общински съвет – Враца.