начало » Новини
20.05.2019
Калин Каменов награди победители в конкурса „Работилница за репортери 2019“

Калин Каменов награди победители в конкурса „Работилница за репортери 2019“

            Враца бе домакин на официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса „Работилница за репортери 2019 – Пътят към дома“. Събитието беше открито от кмета Калин Каменов, под чийто патронаж се провежда церемонията. „За мен е изключително голямо удоволствие в нашия град да присъстват бъдещи репортери от цялата страна. Вие сте хората, които имате остър ум, критично мислене и конструктивни предложения. Много често, изразявайки вашата позиция по определени теми и проблеми в обществото, се превръщате в коректив и допринасяте за реалното участие на младите хора в управлението на нашата страна. Продължавайте да бъдете обективни, не толерирайте фалшивите новини и никога не се задоволявайте с това, което имате, защото само това е начинът да бъдете достойни за уважение хора и професионалисти“ – с тези думи, кметът Каменов се обърна към участниците в конкурса.

            Приветствие към талантливите младежи отправиха и техните ментори, които им пожелаха да не се отказват от журналистическата професия и да надграждат постигнатото.

            В рамките на церемонията, кметът на Община Враца връчи призове на врачанките Виктория Цветкова и Елина Спасова, които са отличени в категорията „Посланик на общината“. Младите журналисти получиха и парична награда от кмета Каменов, който награди и представителите на общините – Банкя, Благоевград, София, Сливница, Вършец, Дупница и село Галиче.

 

            Програмата ще продължи с обявяване на победителите и финалистите в конкурса, а всички участници ще посетят различни културно-исторически забележителности във Враца.

            На церемонията присъстваха още: началникът на Регионалното управление на образованието – Враца Галина Евденова, директори на учебни заведения, журналисти от регионални и национални медии, представители на бизнеса и неправителствени организации.

            Градът е домакин на официалната церемония по награждаване на победителите в „Работилница за репортери 2019“, тъй като миналогодишните победители са врачанките - Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“ и Ани Павлова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“.

Конкурсът „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ е организиран от регионалния портал за новини Espressonews.bg и се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел.

В тазгодишното, четвърто издание се включват 121 ученика от средните училища в 15 общини - Банкя, Благоевград, Божурище, Ботевград, Бяла Слатина, Враца, Вършец, Годеч, Драгоман, Дупница, Костинброд, Мездра, Своге, Сливница и София. В рамките на месец и половина участниците работиха по шест конкурсни задачи, под менторството на утвърдени журналисти и преподаватели - Миролюба Бенатова, Емил Спахийски, Доника Ризова и ас. д-р Иван Вълчанов от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС, а броят на създадените статии и видеорепортажи е над 300.

Материалите на финалистите бяха оценени от жури в състав: Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела К. Ангова ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и Телевизия Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио, Евелина Павлова от Radio FM+.

Участниците се борят за титлата „Репортер на EspressoNews”, като победителят ще получи и пътуване в Брюксел, осигурено от патрона на инициативата Ева Майдел.

Образователният конкурс „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда със съдействието на Rollplast, AQ Magnit, Автошкола Василеви, УНСС, 360 Creative Bulgaria, Volontime, Samsonite, BHTC , МЕТРО, ПГ „Велиза Пеев", Автомотор корпорация АД, Мания Принт, Кока-Кола Хеленик България. Медийни партньори са NOVA, БНТ, Bulgaria ON AIR, сп. Мениджър, noviteroditeli.bg, obekti.bg, Teen Station.