начало » Новини
20.05.2019
Вечерните концерти на Ботеви дни – Враца става столица на родолюбието и българската музика

            В навечерието на честванията, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета, Община Враца организира богата културна програма и вечерни концерти, с участието на любими български изпълнители.

            Фокус в Ботеви дни 2019 година при концертите на открита сцена са емблематични групи и изпълнители. Официалното откриване на честванията е в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май /петък/, когато музикантите от „Фондацията“ ще припомнят най-известните си хитове, трансформирани с нови акустични аранжименти. В супергрупата участват: вокалът на „Щурците“ – Кирил Маричков, китаристът от ФСБ – Иван Лечев, неповторимият глас – Дони, китаристът на Б.Т.Р. – Славчо Николов и Венко Поромански от група „Те“. Началото на вечерния концерт е в 20:30 часа, на откритата сцена пред Община Враца. Празничната програма ще продължи с триизмерно лазерно шоу, прожектирано на сградата на читалище „Развитие“, в 21:30 часа.

            Ботеви дни ще продължат с хитовете на Васил Найденов, като концертът е на откритата сцена на 25 май /събота/, от 19:00 часа. Известният на няколко поколения поп певец и текстописец ще припомни на врачанската публика знаковите си песни от миналия век.

            В културната програма на честванията е поставен акцент и за любителите на рока, които ще имат възможността да чуят в центъра на града песни на Whitesnake, Rainbow, Deep Purple и Black Sabbath, в изпълнение на талантливите музиканти от група „Еридан“.  Концертът ще се проведе на 27 май /понеделник/, от 19:00 часа, на откритата сцена.

            След рокаджиите от Еридан, във Враца ще гостуват основателите на модерния български саунд – група „Акага“. Любимците на града обещават много добро настроение и музикални комбинации между фънк, хип-хоп, реге, рок и денс. Събитието ще се състои на 28 май /вторник/, от 19:00 часа, отново пред сградата на Община Враца.

            Културната програма на Ботеви дни 2019 включва и концерт за любителите на българската естрада. На врачанската сцена ще са легендите от група „Тоника СВ“, с чиято музика са израснали няколко поколение. Концертът ще започне точно в 19:00 часа, на 29 май /сряда/ - на откритата сцена.

            Малко са хората, които не са гледали „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“, „Оркестър без име“ и други незабравими български филми. Музикантите от Симфониета – Враца ще потопят публиката в епохата на филмите, режисирани от световноизвестния врачанин – Людмил Кирков. Филмовата музика ще бъде чута на откритата сцена, на 30 май /четвъртък/, от 19:00 часа.

            Ден преди празника на Враца – 1 юни, публиката ще се докосне до изконните български ценности и традиции. Програмата включва концерт на фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Събитието ще се проведе на 31 май /петък/, от 19:00 часа.

            Всички вечерни концерти са безплатни и ще се провеждат на откритата сцена пред Община Враца. Повече информация, относно програмата на Ботевите дни – на страницата: https://www.facebook.com/botevidni2019