начало » Новини
21.05.2019
Сградата на бившето училище в Паволче става първият Национален център за православно, екологично и патриотично образование в страната

Сградата на бившето училище в Паволче става първият Национален център за православно, екологично и патриотично образование в страната

         С 28 гласа „ЗА“ бе прието решението за даряване сградата на бившето училище ОУ „Христо Ботев“ – село Паволче на Министерството на образованието и науката, което ще инвестира над 1 милион лева за създаването на първия в страната Национален център за православно, екологично и патриотично образование. До решението се стигна след постъпило писмо от страна на министъра на образованието – Красимир Вълчев, с искане за дарение на сградата на вече нефункциониращото учебно заведение. В рамките на сесията, кметът Каменов заяви, че това е възможност Враца да е първата община в страната с пилотен образователен модел. Кметът на село Паволче – Емил Василев коментира, че желанието на жителите на населеното място е сградата да бъде обновена и в нея да се обучават млади хора от различни градове в България.

         Идеята на кмета Калин Каменов и министър Вълчев е в Националния център да се провежда възпитателна програма за учениците от цялата страна, в подходяща среда и напълно обновена материално-техническа база.

         Програмата ще включва православни образователни дейности в църквата „Св. Иван Рилски“, която се намира в непосредствена близост до училището, екологични дейности, за които местностите в района предоставят достатъчно възможности, патриотични дейности, съобразени с богатото културно – историческо наследство в района, както и туристически маршрути, които учениците ще посещават организирано с автобус на центъра или придвижвайки се пеша по еко пътеки  и по част от маршрута на Мемориален комплекс „Ботев път“.

         В подкрепа на предложението, гласуваха следните общински съветници:

1.    Ангел Иванов – БДЦ

2.    Валери Стаменов – БСП

3.    Венелин Петров

4.    Васил Василев – ГЕРБ

5.    Венета Йошева – ГЕРБ

6.    Владимир Христов – ГЕРБ

7.    Владислава Лакова – Демократична България

8.    Георги Генов – БДЦ

9.    Георги Комитски – „Народен съюз за Враца“

10.  Десислава Димитрова – ГЕРБ

11.  Диляна Давидкова – „Народен съюз за Враца“

12.  Димитър Динков – ГЕРБ

13.  Здравко Златев

14.  Ивайло Христов – БДЦ

15.  Иван Иванов – БСП

16.  Маргарита Ангелова – ГЕРБ

17.  Мариана Петкова - ГЕРБ

18.  Красимир Ангелов – ВМРО

19.   Марин Цветков – ВМРО

20.   Наташка Велчовска – ГЕРБ

21.   Мария Петрова – „Народен съюз за Враца“

22.   Нели Стоянова – ГЕРБ

23.   Огнян Огнянов – „Народен съюз за Враца“

24.   Павлин Петров – БСП

25.   Румен Антов – ГЕРБ

26.   Светослав Арнаудов

27.   Таня Георгиева – ГЕРБ

28.   Хенриета Георгиева - ГЕРБ