начало » Новини
27.05.2019
Калин Каменов: „Дълг на всеки от нас е да съхранява българското слово“

Калин Каменов: „Дълг на всеки от нас е да съхранява българското слово“

„Замисляли ли сте се, че в забързаното ни ежедневие и и желанието ни всичко да се случва веднага, рискуваме да се изгубим. Пред нас има реална опасност от постепенна подмяна на нашия красив език. Дълг на всеки един от нас е да съхранява българското слово, само така делото на Светите братя Кирил и Методий ще бъде продължено. Уважаеми учители, благодаря ви, че възпитавате нашите деца и чрез вашите уроци ги правите достойни за уважение хора. Скъпи ученици, бъдете коректив на себе си и приемайте критиката, защото тя е тази, която ще ви изгради като личности. Вярвам, че с общи усилия, всеки от нас може да бъде съвременен апостол на писмеността.Честит празник! Да живее България!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Честването на 24 май във Враца започна с шествие, водено от деца - отличници и над 60 ученици, носещи 25-метрово българско знаме. Националният трибагреник премина по централния булевард „Никола Войводов“ и бе съпроводен с много аплодисменти от жители и гости на града.

 

В пъстрата колона се включиха кметът Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, културни дейци, ученици, граждани.

Тържеството, по повод отбелязването на духовния български празник, се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий и бе открито със стихотворението „24 май“, в изпълнение на възпитаничката на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ – Юлиета Велчева.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

На тържеството присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройство инж. Петя Аврамова, народни представители, областният управител Малина Николова, общински съветници и директори на образователни и културни институции.

 

Празничното честване завърши с красотата на фолклорното изкуство, в изпълнение на танцьорите от Представителен танцов състав „Радост” при Община Враца.

В програма участие взеха още: Духов оркестър при читалище „Развитие - 1869”, с диригент Бойчо Димов, Средношколски хор на СУ „Отец Паисий”, с диригент  Момчил  Томов, мажоретен състав и младежки духов оркестър към Център за подкрепа на личностно развитие „Център за работа с деца”.

В знак на признателност, преклонение и почит, пред паметника на двамата Свети равноапостоли, бяха поднесени венци и цветя.

Празничната програма продължава в 20:00 ч., когато на площад „Христо Ботев“ ще бъдат открити „Ботеви дни 2019“, от 20:30 ч. концерт на рок-музикантите от „Фондацията“, а след това на сградата на НЧ „Развитие 1869“ ще бъде представено уникално триизмерно шоу, посветено на българската писменост и култура.