начало » Новини
27.05.2019
Откриха във Враца паметник-чешма, в памет на кинорежисьора Людмил Кирков

Откриха във Враца паметник-чешма, в памет на кинорежисьора Людмил Кирков

Кметът Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма, в памет на емблематичния кинорежисьор Людмил Кирков, роден във Враца и заснел едни от най-великите български филми - „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Селянинът с колелото“.

„Горд съм, че съм кмет на граждани, които съхраняват миналото и паметта на своите видни личности. Преди години Людмил Кирков увековечи Враца във филма „Момчето си отива“, днес ние продължаваме неговото дело. Именно това ни прави силни и единни. С изграждането на паметника-чешма за нашия известен съгражданин и присъствието на Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран, ние доказахме, че „Момчето не си отива“. Благодаря на всички, които дариха средства за реализирането на проекта, както и на скулптора Милен Каменов. Нека пазим направеното и да продължаваме да развиваме нашия град!“ – заяви кметът Каменов при откриването на паметника на световноизвестния кинорежисьор.

Актьорът Филип Трифонов сподели, че приема Враца като свой втори роден град, защото е дълбоко свързан с него. „Няма по-логично от това, паметникът за Людмил Кирков да бъде открит в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Поздравявам кмета Каменов, скулптора Милен Каменов, дарителите и всички жители на Враца, от името на кинематографистите в България. Бъдете горди, защото градът ви е дом на личности като проф. Андрей Николов, Мистер Сенко и Людмил Кирков! Честит празник!“ – с тези думи Филип Трифонов се обърна към присъстващите.

Паметникът-чешма бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.

Идеята за създаване на монумента е на Инициативен комитет „В памет на Людмил Кирков“, с председател Филип Трифонов и зам.-председател - Евелина Васкова, директор на Дома на науката и техниката. Средствата за изграждането на барелефа и цялостната архитектурна композиция са събрани чрез дарения на частни лица, сдружения, фирми и от проведени благотворителни инициативи в града.

 

Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов. Модерната визия е подчинена на формата на кинолента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично изграден, извисяващ се над композицията, така че всеки отпивайки от „извора“ да направи своя символичен поклон пред таланта на бележития врачанин - Людмил Кирков. На постамента са изписани биографични и кинематографични данни за врачанина.

 

На официалното откриване на паметник-чешмата присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Румен Антов, общинският съветник д-р Иво Ралчовски, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, главният архитект на Община Враца Чавдар Спасов, дарители, както и  десетки признателни врачани и гости на града.

В знак на преклонение и почит пред паметника бяха поднесени цветя.

Начало на изграждането на постамента и полагането на първия камък бе дадено в Деня на народните будители – 1 ноември.

Кинорежисьорът Людмил Кирков е роден на 14 декември 1933 г. във Враца. Автор е на 16 знакови за българското кино филми.