Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
30.05.2019
Деца от Враца подредиха изложба в Народното събрание

Деца от Враца подредиха изложба в Народното събрание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът Калин Каменов откриха в Парламента изложба на рисунки, на възпитаници от Начално училище „Св. Софроний Врачански“ във Враца. Експозицията е част от програмата, посветена на 110-ата годишнина от основаването на учебното заведение и 280 години от рождението на неговия патрон. Изложбата включва картини, макети и други произведения на изобразителното изкуство, сътворени от ученици между 1 и 4 клас.

Днес сме заедно и празнуваме таланта на нашите прекрасни деца, подчерта в приветствието си Цвета Караянчева. Председателят на парламента добави, че представените творби са на деца, които влагат енергията си не само в своето творчество, но и за по-добри резултати в учението.

Кметът Калин Каменов отбеляза, че Софроний Врачански е духовният закрилник на града, който се е борил българската писменост, език и книжовност да бъдат запазени и предадени на поколенията. Днес, като негови потомци, наш дълг е да прославяме делото му, каза той. Калин Каменов отчете и ролята на НУ „Св. Софроний Врачански“ като едно от най-добрите начални училища в страната.

 

На откриването на изложбата в Народното събрание присъства и Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, който  пожела на малките художници да продължат да прославят своето училище и с други прекрасни инициативи. Той допълни, че през 2019 г. ще бъдат почетени още две годишнини, свързани с личността на Софроний Врачански – неговата епископска хиротония и канонизацията му за светец от Българската православна църква.

 

Директорката на НУ „Св. Софроний Врачански“ – Антоанета Сиракова благодари на председателя на Парламента –Цвета Караянчева за възможността да представят творчеството на децата от Враца и на кмета Калин Каменов за подкрепата и съдействието при реализирането на инициативите, свързани с отбелязването на бележитите годишнини.

Изложените рисунки са част от проект „110 години училище“, реализиран от Детския парламент „Детство без тревоги“, към учебното заведение.

На събитието присъстваха още народни представители, общественици и журналисти.

#
# # # #