Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
02.06.2019
Стотици се поклониха пред паметта на Ботев и четата му на връх „Милин камък“

Стотици се поклониха пред паметта на Ботев и четата му на връх „Милин камък“

         Стотици участници в Националния туристически поход „Козлодуй-Околчица“, жители и гости на Враца присъстваха на възпоменателното честване на връх „Милин камък“.

         На паметното историческо място, където се е провела първата битка на Христо Ботев и неговата чета, присъства и кметът Калин Каменов. „Благодаря на Ботевите поклонници, жителите на селата Чирен, Баница, Вировско и Мраморен, както и  всички, които въпреки времето, решиха да се поклонят пред паметта и героизма на поета и революционер и неговата чета. Преди повече от един век, именно тук нашите предци не са се предали пред врага, препятствията и разочарованието. На този връх се героите проливат кръв, за да я има днес свободна България! Поклон пред паметта им!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово.

 

         В рамките на събитието бе представена историческа беседа за битката на връх „Милин камък“. Отец Кирил Велинов отслужи панихида за упокоение на душите на загиналите Ботеви четници.

         Програмата продължи с изпълнения на певчески състави от читалищата на селата Мраморен, Вировско, Оходен и Чирен.

 

         В знак на признателност, пред паметта на загиналите бяха поднесени венци и цветя.

         На възпоменателното честване присъстваха още: ръководителят на НТП „По стъпките на Ботев – Козлодуй-Околчица“ – Евгени Филипов, кметът на село Чирен – Диан Дамянов, жители на населени места.

#
# # # #