Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
03.06.2019
Калин Каменов: „Не е важно колко дълъг е житейският ни път, а как сме го извървели!“

Калин Каменов: „Не е важно колко дълъг е житейският ни път, а как сме го извървели!“

„В българската история има личности, оставили трайна следа в паметта и сърцата ни. Ботев е пример за това, защото той е личността, която предрече, в собствената си поезия, че : „Тоз който падне в бой за свобода, той не умира…“. Днес, все по-рядко пеем Ботевите песни, защото съвременното робство е - апатията и песимизмът. Делото на поета и революционер ни показва, че не е важно колко дълъг е житейският ни път, а как сме го извървели и какво сме какво сме оставили за поколенията и родината ни. В дни като днешния, трябва да научим децата си, че свободата не е даденост, а ценност – която трябва да се отстоява всеки ден, с дела, а не с думи. Младите хора трябва да знаят, че родината е обич и отдаване. Ако направим всичко това, може да се наречем достойни наследници на Ботев и неговата чета! Поклон пред паметта на загиналите в името на нашата свобода! Да живее България!“ - с тези думи, кметът Каменов даде началото на тържествения митинг-заря, в памет на поета-революционер – Христо Ботев.

След приемането на почетния строй на ротите, президентът на Република България Румен Радев приветства жителите и гостите на Враца. „Да се говори за Ботев е трудно, защото е казал всичко за нас. Той прогласява безсмъртието на героите и го доказва със съдбата си. Затова сме тук, пред неговия паметник. Почитта рядко се изразява убедително с думи, но няма по-силен и вдъхновяващ знак на преклонение, от онази минута, в която всички притихваме в общност на размисъл и смирение. Вярвам, че ще продължим да носим духа на Ботев в сърцата си“.

Тържественият митинг-заря продължи с едноминутно мълчание, в памет на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на България, като след това пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя.

В края на церемонията, под звуците на музика, небето над града бе озарено от внушителна заря.

На военния ритуал присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика – Марияна Николова, заместник-председателят на Народното събрание – Явор Нотев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, народни представители, председатели на политически партии, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, кметове от страната, делегациите от побратимените градове, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, както и хиляди жители и гости на Враца.

Преди тържествения митинг-заря, в сградата на Драматично-кукления театър се проведе патриотичен спектакъл, с участието на ансамбъл „Филип Кутев“ и Симфониета Враца.

 

 

#
# # # #