начало » Новини
07.06.2019
Народни борби и конкурс за автентични носи ще са част от четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“

Народни борби и конкурс за автентични носи ще са част от четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“

За четвърта поредна година, на 22-ри и 23-ти юни, във Врачанския Балкан ще се проведе Национален фолклорен събор „Леденика“. Организаторите на събитието – Община Враца и Регионален исторически музей са подготвили много нови изненади на хилядите любители на българските традиции и обичаи, които очакват на Събора. Тази година НФС „Леденика“ се провежда под патронажа на Министерството на туризма.

Новите акценти в програмата са демонстрации на народни борби, в които участие ще вземат национални и европейски шампиони, и конкурс за автентични народни носии.

Десетки ще са групите, танцовите и певческите състави, както и изпълнителите за автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на България – Русе, Велико Търново, Пазарджик, Радомир, Самоков, София, Червен бряг, Монтана, Видин и др., които ще участват на Националния събор „Леденика“. За първи път ще се включат състави от Варна и Разград.

Специални гости на четвъртото издание са народните певици Калина и Невена,  Янко Неделчев и оркестър „Виво Монтана“.

Колоритност и уникалност на фестивала ще придадат тазгодишните победители от Международен фестивал „Сурва“ в Перник - „Мечкарска група“ при Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1927“ от село Кралев дол. Участието на атрактивните гости ще започне с факелно шествие, което ще се проведе на 22-ри юни, а след това ще бъде представена възстановка на традиционен обичай за селото.

И тази година гостите на Събора ще се потопят в магията на нестинарските танци, в изпълнение на Иван Георгиев и Елена Костадинова.

Атрактивен акцент в програмата ще бъде надиграването между 9 фолклорни клуба, с над 200 участници от Враца, София, Козлодуй и Мездра.

Кулминацията на Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде пресъздаването на автентична Северняшка сватба. Ритуалът ще се състои на 23-ти юни от 12:00 ч. Неговото начало ще бъде дадено с грандиозното изпълнение на Националната гайдарска асоциация, неповторимата Валя Балканска и Петър Янев.  

Младоженците, които избраха да се венчаят сред красивата природа на Врачанския Балкан са Петя и Калин. Младоженецът е от Враца и работи в Европейския парламент, в сферата на регионалното развитие и европейския бюджет. Петя е от Самоков и се занимава с проекти на Европейската комисия, в областта на климатичните промени. И двамата в момента работят в Брюксел.

Решават да сключат брак, след като узнават за автентичното пресъздаване на Северняшката сватба по време на фолклорния събор „Леденика“. И двамата обичат планините и прекарват свободното си време сред природата. Затова и идеята да се оженят в сърцето на Врачанския Балкан, под открито небе и сред любимите скали, ги привлича веднага. За тях връзката с родните места и българските традиции изглеждат много по-ценни и по-нужни, именно защото са на 2,100 км от България.

Над 700 са желаещите, които са се записали и са подали заявка да се включат в автентичния ритуал. Те ще бъдат настанени на дълги редица с месали. Изискване към гостите на сватбата е всички да бъдат облечени в народни носии.

И тази година десетки майстори и занаятчии ще представят свои уникални творби и изделия. Към момента има подадени над 60 заявления от занаятчии от Враца, Троян, Орешак, Казанлък, София, Чипровци, Пловдив, Плевен, Трявна, Велико Търново, Видин, Силистра, Варна и др. Ще се предлагат ръчно изработени сувенири от вълна, чанти, торби, тъкани килими и черги, национални носии, ризи с фолклорни мотиви, реплики на стари български накити – нагръдници, пафти, битова керамика. По време на фестивала всеки ще има възможност да изработи съд на грънчарско колело.

В рамките на двата фестивални дни на Национален фолклорен събор „Леденика“ - 22 -ри и 23-ти юни, ще бъде обособен Хайдушки кът, където гостите, ще могат да се докоснат до старинно и възрожденско оръжие на българските войводи и комити. Най-малките посетители на фестивала ще могат се запознаят с българската история, идеали, бит и култура. Основателят на четата „Тимошки хайдути“ – Ивайло Иванов от град Брегово е подготвил атрактивна изненада, чрез която децата ще могат да сформират чети и да участват в занимателни и образователни игри.

За най-малките гости на Събора са предвидени още много изненади и забавления. И тази година студентите от специалност „Трудотерапия" към филиал „Проф. д-р Иван Митев" към Медицинския университет-София ще се включат в програмата на Събора. Те ще очакват всички малчугани на обособения детски кът, където заедно ще измайсторят маски, цветни венчета, гривни и още много красиви сувенири.

За любителите на къмпингуването ще има обособен терен, в близост до Атракционен парк „Леденика“, а собствениците на кемпери ще могат да паркират на Горна лифтова станция.

Целта на Национален фолклорен събор „Леденика“ е да се съхранят хилядолетните традиции на българския народ и запазят културните ценности.

Още с първото издание, Съборът получи широк отзвук сред обществеността и успя да му донесе редица престижни награди. Фестивалът спечели първа награда в категория „Духът на България“ в обявения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за „Фестивален туризъм“ на „Балканските награди за туристическа индустрия“.