Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
26.06.2019
Нов транспорт за Враца – екологични транспортни средства и обновена контактна мрежа

Нов транспорт за Враца – екологични транспортни средства и обновена контактна мрежа

            Със средства по Оперативна програма „Околна среда“, общественият транспорт на Враца ще бъде обновен на 100%, като амортизираните превозни средства ще бъдат заменени от 9 нови тролейбуси и 13 нови електробуси. Стойността на безвъзмездната финансова помощ за общината е увеличена с 1 500 000 лева, като от 24 500 000 лв., ще бъдат осигурени 26 000 000 лв. за реализирането на проекта. Това стана ясно от провелото се заседание на Общинския съвет, където кметът Каменов внесе докладна, с която да се осигури обезпечаването на авансово плащане от Оперативната програма, в размер на 40 % или 10 400 000 лв. за стартиране на дейностите по модернизиране на градския транспорт. Предложението бе подкрепено от всички присъстващи в залата общински съветници.

            Кметът Каменов заяви, че това е историческо решение за Враца, с което се запазва и надгражда екологичният транспорт. „Благодарение на осигурените средства по оперативната програма, ще обновим напълно обществения транспорт не само в града, но и в населените места от общината. Новият подвижен състав ще замени старите и амортизирани тролейбуси и автобуси на дружеството, като по този начин ще бъдат обхванати и квартали като ж.к. „Сениче“ – добави още Каменов. Заместник-председателят на местния парламент – д-р Владимир Христов подкрепи докладната, като коментира, че обновяването на обществения транспорт е вторият най-мащабен проект, след този за водния цикъл.

 

            При изпълнението на проекта ще бъдат закупени зарядни станции на електробусите и ще се монтират точки за бързо зареждане на електрическите превозни средства. Проектът предвижда видеонаблюдение и автоматична система за таксуване на пътниците в подвижния състав на „Тролейбусен транспорт“, както и изграждането на „умни спирки“ – предоставящи актуална информация за графиците на обществения транспорт. Амортизираната контактна мрежа във Враца също ще бъде ремонтирана.

            Проектът на местната администрация, с конкретните параметри за градския транспорт, ще бъде подаден в началото на месец август, като предложението ще бъде разгледано от комисията в ускорени срокове.

Припомняме, че Враца е сред 11-те общини в страната, които ще бъдат финансирани от ОП „Околна среда“ за обновяването на градския си транспорт.