Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
01.07.2019
10 причини да остана в моята Враца

10 причини да остана в моята Враца

Десет фото пана, представляващи развитието на град Враца през последните три години, бяха показани пред сградата на Общината. Събитието е част от националната кампания на вестник „Стандарт“ „10 причини да остана в моя роден град“. Целта на инициативата, част от която стана и Враца, е да бъде показана промяната на общините в България и да бъдат отличени хората, които с постиженията си са допринесли за развитието на градовете.
Всяко едно пано бе представено от кмета Калин Каменов. „Преди 4 години ако някой беше казал, че във Враца ще има инвестиции за над 50 млн. лв., никой нямаше да повярва - но това вече е факт.“ -  каза кметът при представянето на сектор „Инвестиции“. Той отбеляза и вложените средства в модернизирането на автопарка на общинското дружество БКС и огромния напредък в реализирането на мега проекта Воден цикъл. В сектор „Пътна инфраструктура“, Каменов коментира, че през последните 20 години в община Враца не са ремонтирани толкова пътни артерии, както досега – над 42 км. „Без образование, няма да има и кадри. Тук е мястото да благодаря на Министерството на образованието и науката, на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, за отпуснатите средства за ремонт на училища и детски градини, както и за съдействието на областния управител“ - коментира още кметът на Враца. Каменов посочи още развитието на града в секторите „Енергийна ефективност“, „Социална политика“, „Младежка политика“, „Култура“, „Фестивали“, „Спорт“ и „Природни забележителности“. 
„Само за 4-ри години Враца опроверга мита, че тук нищо не се случва и това е най-бедният район в страната. Забелязвате ли сега, че щом се заговори за нови инвеститори в България, името на Враца винаги се споменава сред първите. И не само се споменава, но вече се позиционира на автомобилната карта на инвеститорите. Виждам също, че посланиците на Враца са младите хора. Те вече променят облика и живота на града и Враца се дава за пример за това, как в един град може да се работи и да се развива“ -  каза главният редактор на вестник „Стандарт“, Славка Бозукова, която беше и модератор на събитието.
В рамките на кампанията бяха наградени изявени жители на града, с които Враца се гордее, както и институции, допринесли за развитието на града.


В категория „Икономика“ призът получи Холсим България АД. Грамотата беше връчена на изпълнителния директор Тодор Костов от директора на Българската агенция за инвестиции - Стамен Янев. В категория „Образование“ наградата бе връчена на директора на Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ – Ирма Емилиянова от областния управител Малина Николова. Талантливата пианистка, 15-годишната Елица Стефанова, получи грамота от народния представител Красен Кръстев в категория „Даровити деца“. Майстор-грънчарят Куман Жеков грабна отличието в категория „Занаяти“, което му бе връчено от кмета Калин Каменов. С награда, в категория „Духовност“, бе удостоен Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. Призът получи секретарят на Врачанска митрополия – Отец Николай от директора на централен клон Враца-ОББ – Лефтерина Пицина. В категория „Култура“ грамота бе връчена на директора на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска от председателя на Съюза на българските писатели -  Боян Ангелов. Заместник-министърът на младежта и спорта -  Стоян Андонов връчи отличието в категория „Спорт“ на отбора по водна топка СКПС Ботев 2000. Благодарност за наградата отправи треньорът Венетка Начева. В категория „Гражданска активност“ призът получи  Боди-М-Травъл. Наградата бе връчена на Данаил Илиев, главен мениджър на фирмата, от председателя на общинския съвет - Румен Антов.


В програмата участие взеха Танцов състав „Радост“, с ръководител Христо Пеевски и вокална група, с ръководител Маргаритка Данаилова, към Центъра за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца“ Враца.