начало » Новини
02.09.2019
Второ издание на детски карнавал „Магаренце“

Второ издание на детски карнавал „Магаренце“

Десетки жители и гости на село Челопек присъстваха на второто издание на детския карнавал „Магаренце“. Пъстрият празник се организира от Народно читалище „Огнище - 1930“ в село Челопек и се реализира по проект „Да пораснем заедно на село“.

Официален гост на празника беше заместник-кметът Петя Долапчиева, която връчи на председателя на читалището – Миглена Младенова, поздравителен адрес от името на кмета - Калин Каменов. „Празникът днес е доказателство за това, че почитате  традициите  и ги предавате на идните поколения. Продължавайте заедно да работите за развитието на с.Челопек, бъдете обединени от любовта към децата и родния край. Уверен съм, че Вашата инициативност и мотивираност, насочени в опазване на българското, ще привлече още последователи и ще създаде една здрава общност. Пожелавам Ви упоритост и нестихващ стремеж към покоряване на нови върхове!“ - се казва в поздравителния адрес.

 

В тазгодишното издание, на единствения карнавал у нас посветен на магарето, малчуганите имаха възможност да се забавляват, да пеят и танцуват на открита сцена, да се разходят с каруца по специално декорирани улици в балканското село, да се снимат с клепоухите животни в двора на магаренцата, както и да си изработят сами авторски съд на грънчарско колело, с помощта на майстор Куман Жеков.

В програмата на второто издание се включиха детски танцови и певчески състави от читалищата в селата Челопек, Паволче, Костелево, Иновативно основно училище „Васил Левски“, както и индивидуални изпълнители.

 

На празника присъстваха още областният управител Малина Николова, кметът на село Челопек Тихомир Тошев, регионалният координатор на Фондация „Америка за България“ - Спаска Михайлова, общински съветници, жители и гости на населеното място.

Карнавалът носи името „Магаренце“, защото дългоухото животно е символ на селото. Атрактивният и забавен празник се осъществява съвместно със Сдружение „Обществен дарителски фонд“ и Фондация „Америка за България“.