начало » Новини
02.09.2019
Калин Каменов откри новоизградения параклис в квартал „Кулата“

Калин Каменов откри новоизградения параклис в квартал „Кулата“

На официална церемония бе открит новоизградения параклис в квартал „Кулата” - „Свето Рождество Богородично“. На освещаването му присъства кметът Калин Каменов, който приветства присъстващите. „Пожелавам ви да идвате на това място само по хубави поводи и вярвам, че доброто ще ви води и ще ви помага в трудните моменти. Не е случайно, че точно на днешния празник тук се освещава храм, създаден по идея на Славейко Спиридонов и изграден с подкрепата на жителите на квартала. Преди години никой не вярваше, че в „Кулата” ще има канализация, асфалтирани улици, ще се изграждат заводи в непосредствена близост и ще има храм. Но днес - тези неща вече са факт. Затова вярвайте, защото всеки вярващ е част от доброто и новото начало. Честит празник!” - каза кметът Каменов и подари икона на „Света Богородица” на църковното настоятелство.

 

Параклисът бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

Пълномощникът на кв. „Кулата” - Даниела Чобанова благодари на всички, които са помогнали за реализирането на проекта и връчи символични почетни плакети, изработени от майстора-грънчар Куман Жеков.

Програмата продължи с изпълнения на самодейците от местното читалище.

 

На събитието присъстваха още: областният управител Малина Николова, общински съветници,кметът на село Челопек - Тихомир Тошев, дарители на храма и жители на квартал „Кулата”.

За изграждането на параклиса са осигурени над 75 000 лева от бюджета на Община Враца. Имотът, върху който е изграден храмът е дарение от Славейко Спиридонов, който е осигурил и близо 30 000 лева за изграждането и обзавеждането му, както и за поставянето на беседка. С подкрепата на регионалния министър Петя Аврамова бяха осигурени още 10 000 лева от дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет.