Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.09.2019
Калин Каменов: „Всеки един от нас е Съединението и силата!“

Калин Каменов: „Всеки един от нас е Съединението и силата!“

 „Днес всички си честитим празника, развяваме знамената, гордеем се, но все по-рядко се замисляме върху смисъла на думата „заедно“ – дума, превърнала се в национален символ, девиз на нашата държава. Днес, все по-често сме обединени около негативизма и забравяме за силата, която имаме. В 21-ви век не е нужно да даваме живота си за Родината и да оставяме семействата си, за да търсим свободата, защото тя е вътре в нас, в нашите души. Когато повярваме, че всеки един от нас е Съединението, във всеки един се крие успехът, тогава няма нещо, което да ни спре. Само по този начин България ще е просперираща, европейска страна. Скъпи съграждани, ако искаме да сме горди наследници на предците ни, трябва да сме родолюбци, а не консуматори и песимисти. Никога не забравяйте, че във всеки един от нас е Съединението и силата, а празникът не е на определена дата, той е всеки ден. Вярвам, че ние можем и ще го докажем! Съединението прави силата! Честит празник! Да живее България!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по случай Съединението на България.

         Официалната церемония по случай 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, до гаровия площад в града /Лъвчето/.

Тържественото честване започна с изпълнение на стихотворението на патриарха на българската литература Иван Вазов - „Новото гробище над Сливница“, в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Исторически факти за Съединението представи Луиза Тозлушка - старши учител по история в Средно училище „Никола Войводов”.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

 

В знак на признателност и преклонение, пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.

На тържествената церемония присъстваха още народни представители, областният управител Малина Николова, за председателят на общинския съвет Владимир Христов, командирът на военно формирование 54 990 подполковник Симеон Цеков, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на институции, ученици и граждани.

 

В отбелязването, организирано от Община Враца, участие взеха духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869“ - Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, ученици, граждани.

Честването продължи с концерт на духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” , пред сградата на културната институция.

#
# # # #