начало » Новини
12.09.2019
Филиалът на Медицинския университет откри новата академична година

Филиалът на Медицинския университет откри новата академична година

   С тържествена церемония беше открита новата академична година във филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет – София.
   Официален гост на тържеството беше кметът Калин Каменов.  „Трупайте знания, защото те ще ви помагат в трудните моменти, когато трябва да направите избор.“ – каза кметът и посочи, че само преди година филиалът се помещаваше в компрометирана сграда, която не предоставяше адекватна среда за обучение на студентите.  Благодарение на общите  усилия на Общината и ръководството на висшето учебно заведение, днес студентите ще изучават медицинската наука в една от най-модерните и съвременни сгради в страната.

 
   „Знам, че всеки от вас се питат какво ще се случи с МБАЛ „Христо Ботев“ и дали това ще е здравното заведение, в което ще се развивате като специалисти. Истината е, че заради не толкова доброто управление в последните 20 години, болницата е в тежко финансово състояние. Вярвам, че с предприетите мерки от страна на новия изпълнителен директор – д-р Петър Керемедчиев, здравното заведение ще бъде възстановено и ще функционира по адекватен начин. Бъдете здрави, никога не се задоволявайте с постигнатото и помнете, че преподавателите тук са ви не само приятели, но и хората, които ще направят от вас много добри специалисти. На добър час!“ – допълни още кметът Калин Каменов в словото си по повод откриването на новата академична година във филиала на Медицински университет София във Враца.

 
   Директорът на МБАЛ „Христо Ботев“ – д-р Петър Керемедчиев посочи в приветствието си, че държавната болница е една институция с традиции и изключителни професионалисти. „С общи усилия ще успеем да оздравим лечебното заведение и да го превърнем в една болница със съвременна техника, мотивиран персонал и пациенти, които имат доверие в своите лекуващи лекари. Подкрепяйте се и никога не се отказвайте пред трудностите! Бъдете здрави“ – каза още д-р Керемедчиев.
   Cтудентите, преподавателите и гостите бяха приветствани и от доц. Павлинка Добрилова – директор на филиала „Проф. д-р Иван Митев“ и д-р Антонио Георгиев – управител на Нов медицински център-Враца.
   Програмата продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Аспарух.
   На тържествената церемония присъстваха още: заместник областният управител на област Враца – Робертино Маринов, директорът на Териториално поделение на НОИ – Иван Грозданов,  представители на лечебни заведения от Враца и Монтана, преподаватели, студенти и граждани.
   През новата академична година, във филиала ще се обучават над 400 студенти, като 105 от тях са първокурсници. Във висшето учебно заведение се изучават в бакалавърски програми, специалности – „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и „Трудотерапия“.