начало » Новини
16.09.2019
Калин Каменов: „Враца ще продължи да развива метода „Монтесори“ в образованието“

Калин Каменов: „Враца ще продължи да развива метода „Монтесори“ в образованието“

„Инвестициите в образованието са в основата на по-доброто бъдеще на нашия град. Поздравявам всички родители, които стимулират и подкрепят децата си да се обучават по нови и различни методи. Именно това позволява най-малките да са най-знаещите, най-можещите, а след време – и най-успешните. Благодаря на педагогическите колективи за положените усилия. Враца ще продължи да развива и прилага метода „Монтесори“, защото ние показахме, че можем и знаем как да го направим!“. С тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите на официалната церемония по връчването на свидетелства на педагогически кадри от детски градини във Враца, преминали обучение по метода на д-р Мария Монтесори.

Педагозите бяха поздравени и от ректора на Нов български университет - проф. д-р Пламен Бочков, където се и осъществява обучението по специално разработена за проекта учебна програма. „Благодаря на кмета за положените усилия през изминалата година – това наистина е една смела стъпка в сферата на образованието. Всеки от вас трябва да се гордее с постиженията както на педагогическия колектив, така и на децата. Вярвам, че иновативният метод ще бъде надграден.“ – каза проф. д-р Бочков.  Партньори в реализирането на проекта са привлечени квалифицирани български специалисти, притежаващи международна диплома от AMI (Международната Монтесори Асоциация).

 

В рамките на церемонията кметът Калин Каменов и директорът на Нов български университет проф. д-р Пламен Бочков  връчиха дипломите за работа по метода „Монтесори“ на 15 педагози. През новата учебна година в общо 6 детски градини - в 10 групи/ 3 яслени и 7 целодневни/ ще работят по съвременния метод. Прилагането на алтернативния начин на обучение се реализира в детските градини: „Слънце”, „Щастливо детство”, „Славейче”, „Европейчета”, „Детски свят“ и „Знаме на мира“.

В тържествената церемония се включиха с изпълнения възпитаници от детските градини, в които е въведен иновативният образователен метод.

На събитието присъстваха още: заместник-кметът Петя Долапчиева, директорът  на училището за професионално и продължаващо обучение - Цилия Стоянова, обучителят в Нов български университет- Ренета Венева, педагози, родители.