начало » Новини
16.09.2019
Празничен камбанен звън огласи посрещането на мощите на св. Климент Охридски във Враца

Празничен камбанен звън огласи посрещането на мощите на св. Климент Охридски във Враца

С тържествен камбанен звън във Враца бяха посрещнати мощите на св. Климент Охридски. Светинята, която се съхранява в гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител“, беше донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон.

Светите мощи бяха посрещнати във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” от Врачанския митрополит Григорий, свещеници и десетки миряни. Сред официалните гости беше и кметът Калин Каменов.

С посрещането на мощите на св. Климент Охридски беше дадено началото на духовните празници във Враца, посветени на три годишнини, свързани с небесния покровител на епархията – св. Софроний Врачански: 280-та годишнина от рождението на светеца, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от неговата канонизация.

 

След посрещането на светинята беше отслужено празнично вечерно богослужение.

Гражданите и гостите на Враца ще могат да се поклонят пред мощите на светеца до 19 септември 2019 г. – Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански“.

 

Свети-Софрониевите чествания продължават на 17 септември, в 10:00 ч., когато в Регионалния исторически музей ще бъде открита експозиция с три от най-ценните и известни ръкописи на небесния закрилник на Враца, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий". От 14:00 ч., в Градската концертна зала ще се проведе лектория, посветена на български светец и будител, с участието на проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев и др. научни дейци.

От 19:00 ч., отново в Градската концертна зала ще се състои тържествен концерт, в който участие ще вземат: Kамерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, гайдарят Петър Янев и двама негови ученици, Симфониета – Враца, Дамски хор при Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански“, ученици от НУ „Св. Софроний Врачански“.  Преди проявата ще се проведе награждаване на победителите в конкурса за детско творчество на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“.

Кулминацията на Свети-Софрониевите чествания ще бъде на 18 септември, когато ще се извърши празнична света литургия и молебен, в които участие ще вземат Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, членове на Светия Синод и духовници. Богослужението ще започне в 9:30 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански”.