начало » Новини
21.09.2019
Жителите на Голямо Пещене отбелязаха 135-та годишнина от създаването на храм „Св. Георги“

Жителите на Голямо Пещене отбелязаха 135-та годишнина от създаването на храм „Св. Георги“

С богата програма бе отбелязана 135-та годишнина от създаването на храм „Св. Георги“ в село Голямо Пещене.Водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от отец Кирил Велинов, а всички деца от населеното място получиха Библия.

Гост на празника бе кметът Калин Каменов, който подари икона на Св. Георги за храма и призова живущите в село Голямо Пещене да бъдат смирени, вярващи и обединени. „Хората сме създадени, за да си помагаме, да се развиваме и с общи сили да изграждаме нови неща. Затова се надявам да се уповаваме повече на вярата, а не на разединението. С общи усилия показахме, че нещата във вашето село могат да се случват. Преди години пътят между Мраморен и Голямо Пещене беше в изключително лошо състояние, това вече не е така. Вярвам, че можем да продължим развитието на нашия град, на нашите села и квартали, но това може да се случи само ако сме единни! Честит празник“ – каза още кметът Каменов.

 

Програмата продължи с изпълнения на самодейците от местното читалище, а по повод 135-та годишнина от създаването на храма бе осветен курбан.

На събитието присъстваха още: кметът на населеното място – Тодор Тодоров, кметовете на селата Челопек, Паволче, Згориград, Костелево, общинският съветник – Хенриета Георгиева, жители и гости на Голямо Пещене.