начало » Новини
26.09.2019
Започна първият литературен фестивал „Враца –книжен град“

Започна първият литературен фестивал „Враца –книжен град“

В следващите три дни, във Враца ще се проведе първият литературен фестивал, организиран от Регионалната библиотека „Христо Ботев“. Началото на фестивала постави директора на библиотеката – Силвия Врачовска, а гост на форума бе изпълняващият длъжността кмет – Мария Попова. На откриването присъстваха и представители от издателствата - „Ергон“, „Жар - Жанет Аргирова”, „Лексикон”, „Медиа груп” - Враца, „Тогедър Академия”, издателство на Фондация „Въздигане“ и „Шамбала”.

В рамките на първото издание на „Враца – книжен град“ е подреден панаир на книгата, в който се включват национални и местни издателства. Книжното изложение ще е отворено за посетители до 28 септември.

 

Днес, най-малките жители на града ще имат възможността да се запознаят с Гутенберговата преса и нейното приложение. Демонстрациите ще направи плевенският художник – Деян Павлов – Джими. В 12.30 ч. в читалнята на библиотеката започва семинар на тема „Пътят на книгата - от мастилницата до дисплея”.

Във всяка от вечерите ще гостуват и едни от най-популярните български автори, сред които - Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали и Георги Тошев. Срещите с тях са с начален час 18:00 ч., в читалнята на Регионална библиотека и кино „Метропол”.

За най-малките и младежите са подготвени 5 работилници. Първата е ателие за творческо писане с гост-ментори. В съботния ден съпътстваща програма ще има и в село Челопек. Тя е подготвена от Сдружение „Книгини” и ще включва две работилници - за рисувани камъни и за създаване на фигури от стари книги и списания.

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Общински съвет - Враца и „Н. Алексиев 65” ЕООД.