начало » Новини
04.10.2019
С обновена зала и тържествен концерт НЧ „Развитие 1869“ посрещна 150-годишен юбилей

С обновена зала и тържествен концерт НЧ „Развитие 1869“ посрещна 150-годишен юбилей

С тържествен концерт, който се проведе в напълно обновена зала, Народно читалище „Развитие 1869“ във Враца посрещна своя 150-годишен юбилей. По повод годишнината, Мария Попова- изпълняващ функциите на кмет връчи почетния плакет на Община Враца на председателя на културната институция - Иванка Караиванова.

На празничното събитие присъства заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която приветства присъстващите и поздрави всички самодейци, читалищни деятели и творчески формации към НЧ „Развитие 1869“ за енергията, силите и устрема, които влагат в дейността на културната институция.

„Дом на родолюбие и българщината – това е Българското читалище. В него е събран духът на Враца -  силен и с дълбоки корени. Наш дълг е да го пазим, обогатяваме и развиваме. Горди сме с постиженията на нашите състави, танцовите формации, хор „Орфей,“ читалищната библиотека, школата за изкуства, които доказват, че са достойни наследници на онези бележити врачани, създали  читалището във Враца. Вярвам, че историята на културната институция ще продължи да се пише още по-успешно и с уважение. Честит празник!“ – каза в приветствието си към присъстващите председателя на НЧ „Развитие 1869“ Иванка Караиванова.

 

Тържественият концерт продължи с изпълнение на всички творчески формации към читалището във Враца.

 

На празничния спектакъл присъстваха още: Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, представители на читалищни средища от страната, общественици, жители и гости на Враца.