Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
07.11.2019
Делегация от Норвегия посети Враца

Делегация от Норвегия посети Враца

Калин Каменов посрещна делегация от Норвегия и с това даде начало на първата работна среща минути след като положи клетва за втори мандат като кмет на Враца. Визитата на гостите е свързана с изпълнението на проект „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“, който се осъществява в рамките на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи”. Изпълнител на проекта е Български Червен кръст, а партньори са Министерството на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Норвежката асоциация на местните и регионалните власти /KS/.

Целта на визитата във Враца е да се представят иновативните методи и проекти, обединяващи здравните и социални услуги, по които Норвегия работи вече 8 години. „За нас е голямо удоволствие, че сме тук с Вас, за да споделим своя опит по един конструктивен начин и да продължим ползотворното партньорство“ – посочи Гюнбьорг Новик - представител на Норвежката асоциация на регионалните и местни власти (KS).

Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и уточни, че Община Враца работи съвместно с Български Червен кръст по няколко успешни проекта. Той посочи още, че към момента на жителите на града и населените места се предоставят 13 социални услуги и се подготвят нови 8.

Заместник генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска благодари за ползотворното партньорство и допълни, че ще бъдат използвани добрите практики, прилагани в Норвегия, при предоставянето на интегрирани здравно-социални услуги за възрастни хора и хора с хронични заболявания в домашна среда.

Норвежката делегация включваше Кари Ейднес Бьоркейм и Елин Ейкему - представители на община в област Хордаланд; Анита Льонебакен Севил – медицинска сестра с опит в обучението на кадри за грижи в домашна среда и участник сходен проект в област Вестланд; Проф. Фруде Якобсен и изследователя и социалог - Кнут Йовстхюс от Западeн университет по приложни науки, Берген.

 

На срещата присъстваха още заместник-кметът Петя Долапчиева, ръководителят на Звено „Инспекторат“ Галя Цветанова, Сияна Кършева - главен експерт „Международни проекти“  в БЧК,  Диана Йорданова - регионален тийм лидер и Гергана  Михалчева - директор на ОС на БЧК- Враца.