Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
12.11.2019
Нов компютърен кабинет откриха във филиала на ВТУ във Враца

Нов компютърен кабинет откриха във филиала на ВТУ във Враца

Напълно оборудван кабинет за електронно обучение и практика беше открит във филиала на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Враца. Символичното прерязване на лентата направиха кметът Калин Каменов, ректорът на висшето учебно заведение – проф. д-р Христо Бонджолов и Илия Кръстев, изпълнителен директор на „A Data Pro“ и председател на Управителния съвет на Българската аутсорсинг асоциация.

„Тази година се навършиха 10 години от сътрудничеството ни с фирма „A Data Pro“. Обещахме си преди време да направим тези кабинети за компютърно обучение и те вече са факт. Надявам се, че съвсем скоро, тук, във филиала във Враца, да бъде открит още един, за да имат възможност студентите да се обучават и практикуват, а тези, които са по-добри да бъдат избрани за работа и да останат да живеят в града“ – каза при откриването проф. Бонджолов и благодари за успешното сътрудничество с ръководството на Община Враца за това, че заедно работят за още по-бързото развитие на региона.

  

Калин Каменов заяви, че Враца има нужда от качествено подготвени кадри. „Образованието се дигитализира и Вие трябва да бъдете подготвени, за да може в бъдеще да бъдете конкурентно способни на пазара на труда, защото работа във Враца ще има.“ – посочи кметът при откриването и допълни, че Враца е един от първите градове в страната, в който се въвеждат облачните системи за събиране на информация. Каменов каза още, че след няколко месеца ще стартира дигитален хъб в града, ще бъдат открити нови предприятия, ще се разкрият нови паралелки. „Моят апел към Вас е да използвате това, които се прави за Вас и аз съм сигурен, че ще имате по-голяма възможност да си намерите своето достойно място сред професионалисти във Враца и региона. Днес, най-големият проблем не е инфраструктурата, а недостигът на специалисти и затова всяка инвестиция, която е свързана с подготовката и образованието на качествени кадри е важна.“- допълни кметът на Враца.

 

Новият кабинет за електронно обучение и практика е предназначен предимно за обучение на студентите от 3 нови за филиала специалности – „Педагогика на обучението по български език и информационни технологии“, „Педагогика на обучението по история и информационни технологии“, „Педагогика на обучението по математика и информатика“. От новия технологичен ресурс ще се възползват също така и всички преподаватели и студенти на учебното заведение.

Компютрите, комбинирани с лаптоп и телевизор, са осигурени в резултат от развитието на съвместен проект между Великотърновския университет и фирма „A Data Pro“ ООД.

На тържественото откриване на компютърния кабинет присъстваха още: директорът на филиала във Враца – доц. Рени Георгиева Христова-Коцева, помощник-ректорът Олег Божанов, представители на ръководството на университета, преподаватели, студенти.

#
# # # #