начало » Новини
02.01.2020
Враца отбелязва празнично Йордановден

С извършване на Велик водосвет и ритуално „спасяване” на кръста, във Враца ще бъде почетен Йордановден. По традиция, християнският празник - Богоявление, ще се проведе на 6 януари, от 12:00 ч., на моста до разклона за село Згориград и местността Леденика.

Програмата ще започне с Богоявленски водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, който ще хвърли кръста в ледените води на река Лева.

За поредна година за доброто настроение на участниците и посетителите на празника ще се погрижат танцьорите от Представителен танцов състав „Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при Народно читалище „Развитие-1869“.

Събитието се организира от Община Враца, със съдействието на Врачанска митрополия и НЧ „Развитие 1869”.

Вино „Врачанска теменуга“, извезана хавлиена кърпа и тениска с народна шевица ще получи всеки, който се включи в ритуала по изваждане на кръста на Йордановден, а за победителя е осигурена парична награда. Записване за участие може да се направи на телефон:  0888 32 92 43 или на 6 януари, преди началото на празника.

Община Враца кани всички жители и гости на града да се включат в честването на големия християнски празник – Богоявление.