Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
26.06.2009
Свеж полъх в развитието на туристическия бранш в региона отчетоха туроператори, хотелиери и експерти от Община Враца на проведения Консултативен съвет по туризъм

Свеж полъх в развитието на туристическия бранш в региона отчетоха туроператори, хотелиери и експерти от Община Враца на проведения Консултативен съвет по туризъм

Странна тенденция за години на криза, но благоприятна за туризма във Враца отчетоха вчера представителите на туристическия бранш. В сравнение със същия период на миналата година посещаемостта на пещерата „Леденика” се е увеличила с 30 процента, увеличава се интереса към туристическите обекти в региона, заявен в Природозащитния център „Натура” и за най-голяма изненада на специалистите се наблюдава засилен туристически поток към Враца от южна България. Дори първият гост на града след официалното откриване на летния туристически сезон (24 април 2009 г.) е бил от град Банско.
За благоприятните тенденции могат да се намерят различни причини. От една страна заради кризата туристите се насочват към по-близки дестинации. От друга страна не без значение е и фактът, че Враца и Врачанския балкан са част от туристическата дестинация Северозапад, в която влизат също и Белоградчишките скали, номинирани за новите седем чудеса на света.
Фактор с огромно значение за популярността на региона са и дейностите, с които Община Враца съвместно с туроператорите и хотелиерите изпълнява с цел реклама и представяне възможностите за туризъм в региона. На второто за годината заседание на Консултативния свет по туризъм, заместник-кметът Тони Милева направи подробен отчет за участието на Община Враца в туристическите борси „Ваканция СПА-Експо” в София и „Културен туризъм” във Велико Търново, провеждането на кулинарните фестивали „Пъстра трапеза на гости на Вкусна България” в село Баница и „Вкусна България” в село Паволче, както и рекламната дейност на Община Враца през първата половина на 2009 г. Акцент в отчета бяха провеждането на 63-я Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета Козлодуй – Околчица”, четвъртото място в конкурса „Отлична туристическа дестинация”, изпълнението на проект по междурегионално сътрудничество „Между приятели и добри съседи” с община Мел, Италия и др.

Доклад за категоризираните обекти и реализираните приходи от такси за упражняваната туристическа дейност.

Отчет за подготовката и провеждането на Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета „Козлодуй- Околчица”.

Отчет за участието на община Враца в туристическите борси „Ваканция СПА-Експо” в град София през месец февруари и „Културен туризъм” в град Велико Търново през месец април 2009 г. Отчет за проведените културни фестивали „Пъстра трапеза на гости на Вкусна България” в село Баница и „Вкусна България” в село Паволче.