Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
04.05.2020
Почитаме паметта на жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Почитаме паметта на жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Кметът Калин Каменов поднесе цветя пред паметния знак за загиналите в голямото наводнение на 1 май през далечната 1966 година. Градоначалникът на Враца отдаде своя почит и поклон пред жертвите на трагичното събитие, в което стотици жители на село Згориград и Враца губят живота си.
Ужасният инцидент е причинен преди 54 години от скъсване на стената на хвостохранилището на флотационната фабрика към мина „Плакалница”, намираща се във Врачанския балкан над врачанското село.
Образувалата се приливна вълна от 500 000 кубически метра отпадни води тръгва по поречието на Лева, като помита по пътя си къщи заедно с хората в тях, събрали се по обяд в празничния ден. Близо 3 –метровата вълна преминава през Згориград и кварталите на Враца край реката, като  отнася стотици хора, които се връщат от първомайска манифестация.
Трагичното събитие води до стотици обезобразени до неузнаваемост трупове, 2 000 ранени, над 310 семейства са останали без дом, 156 са разрушените къщи и над 1 000 са с отнесени от стихията покриви. Официално се говори за 118 загинали, но според свидетели на събитието загиналите са били около 500. В трагичния отчет не са включени 12 деца, които си играели близо до реката и изчезнали безследно. Последните удавили се в стихията хора са открити няколко дни след 1 май на 40 км от Враца по поречието на реката.
Преди две години, в района на „Червения площад“, във Враца беше открит паметен знак за загиналите в една от най-зловещите трагедии в новата история на България.