начало » Новини
05.06.2020
Юбилейното издание на фолклорен събор „Леденика“ ще се проведе през 2021 година

Юбилейното издание на фолклорен събор „Леденика“ ще се проведе през 2021 година

Заради обхвата на противоепидемичните мерки и очакваните над 20 000 посетители за двата дни на събора, юбилейното издание на Национален фолклорен събор „Леденика“ ще се проведе през 2021 година.

В петото издание фестивала ще бъдат включени български танцови състави от Молдова, Украйна, Сърбия и Румъния. По този начин ще бъдат представени автентични обичаи и традиции от българските общности в Източна Европа.

В програмата на фестивала ще бъдат запазени вече утвърдените като традиционни за събитието – нестинарски танци, надиграване и народните борби. Кулминацията на фолклорния събор отново ще е възстановката на Северняшката сватба.

Кметът Калин Каменов коментира, че фолклорният събор ще бъде надграден и ще се превърне в сцена не само на българските традиции и обичаи, но и на производители на продукти от цялата страна. „За съжаление голяма част от групите, които заявиха участие в тазгодишното издание на фестивала нямат възможност да се включат поради логистични причини. През последните четири години, Съборът се утвърди като един от най-посещаваните в цялата страна. Именно поради тази причина, през следващата година, когато ще проведем юбилейното издание е предвидено участието не само на танцови състави и производители от страната, но и на групи от българските общности в другите държави“ – каза още Каменов.