начало » Новини
01.07.2009
Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов и зам. кметът по строителство Светла Кръстева инициираха среща със съсобствениците на фирми и предприятия на територията на Източна промишлена зона във Враца

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов и зам. кметът по строителство Светла Кръстева инициираха среща със съсобствениците на фирми и предприятия на територията на Източна промишлена зона във Враца

Срещата е първа по рода си от години насам. Над 35 фирми и производители се намират на територията на Източна промишлена. Всички те се обединиха около идеята, че със съвместни усилия на базата на публично-частно партньорство трябва да се вземат спешни мерки за облагородяване на района. Ремонтни дейности не се извършвани от 20 години насам. По думите на инж. Тотю Младенов ще се работи в няколко основни насоки:
• Подобряване на инфраструктурата;
• Изготвяне на проекти, свързани с Източна Промишлена Зона;
• Газификация на фирмите;
• Подобряване на сметосъбирнето и сметоизвозването;
• Снегопочистване през зимния период;
• Осветление в района;
• Подновяване на уличната настилка.
Представителите на фирмите изразиха благодарност към община Враца, че след няколко години забавяне, от страна „Рила газ”, газифицирането вече е факт. Представителите на фирмите на територията на Източна промишлена зона, бяха категорични, че при 90% от тях вече текат разговори с Рила газ за газифициране на предприятията. В условията на икономическа криза газификацията ще намали разходите на фирмите значително.
На срещата присъства и управителят на общинското дружество БКС Иван Младенов, който в едноседмичен срок, беше задължен от кмета на община Враца инж. Тотю Младенов да направи пълна справка на сметоизвозването и сметосъбирането в района. Фирмите ще получат и допълнителни контейнери. До месец се очаква да пристигнат и две нови машини, закупени от БКС, които значително ще подобрят регулярното почистване на града.
Все още има граждани, които с микробуси и камиони изхвърлят строителни материали на територията на зоната. В тази връзка инж. Тотю Младенов разпореди да се засили контрола и нарушителите да бъдат глобявани. Един от собствениците на предприятие в района Ивайло Главнишки, дори предложи със собствени средства да изгради и постави 200 малки метални кошчета за боклук в района. „Трябва да създадем първо култура в нашите работници, за да искаме да се поддържа чистота и да помогнем за облагородяване на Източна Промишлена зона. Всеки месец зоната се посещава то много чужди инвеститори в различните предприятия. Не бива да позволяваме повече да ги посрещаме в тези условия”, каза още Ивайло Главнишки.
Община Враца кандидатства за обновяване на прилежащата и техническата инфраструктура в три индустриални зони в града - Източна промишлена зона, Хранително-вкусова зона и Промишлена зона. Одобрен беше обаче само проектът за Хранително-вкусова зона – Враца.
Следващата среща ще бъде проведена на място в Източна промишлена зона с всеки собственици на предприятия и фирми. Инж. Тотю Младенов и зам. кметът Светла Кръстева се ангажираха до месец да се излезе с единно становище и конкретни мерки относно облагородяване на района. Производителите са съгласиха, че няма да е лесно и не всичко може да се направи изведнъж. По- важното е да се тръгне от някъде. Не може повече от 20 години да не е положен асфалт поне на една улица.

Н. Божилова