Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
03.07.2009
„Вкусна България” гостува на село Вировско

„Вкусна България” гостува на село Вировско

Село Вировско се намира на 27 км. от Враца, а стопанките на селото са известни с пословичното си гостоприемство, местните ястия и традиционната курбан чорба. Над 60 ястия взеха участие в конкурса. Авторитетно жури определи най-добрите.
Отделът по туризъм при Община Враца организира кулинарен тур „Вкусна България”, който включва селата Паволче, Оходен, Баница, Лиляче, Вировско и Згориград. По време на кулинарната обиколка се приготвят местни манджи и ястия, типични за региона. Специални награди са подготвени за най-оригиналните и автентичните рецепти.
На кулинарния тур във Вировско бяха поканени всички медии, членовете на Консултативния Съвет по туризъм, общинските съветници, представители на културните институти и обществеността. По думите на зам.-кмета по туризъм Тони Милева оригиналното и автентично мероприятия, което няма аналог в България, ще бъде патентовано от община Враца като запазена марка. Идеята е да се възроди традицията и да се запази автентичната българска кухня.
Призовите места бяха спечелени от ястията - боб в гърне, пиле лютика, качамак, питка на жар, оригинални пърленки, баница с лапад, пържен боб в тиган, телешко задушено, кротко пиле, оригинална пролетна салата и др.
„Няма ограничение дали ястията ще са сладки или солени. Няма значение възрастта и пола на готвачите. Всяка 18-годишна девойка може да се включи в надпреварата, достатъчно е да убеди комисията, че това е стара рецепта от нейния род”, каза зам.-кметът Тони Милева.
За победителите, разбира се, Община Враца беше подготвила награди и грамоти за участие. Те бяха връчени от кмета на община Враца инж. Тотю Младенов и зам.-кметът по туризъм, спорт и оперативни програми Тони Милева. „Кулинарният туризъм е много интересна инициатива и на практика е доста добре развит на много места в света. Област Враца също има потенциал да го развие както всички останали видове туризъм, които се практикуват тук”, бяха думите на инж. Тотю Младенов.
Интерес за участие са заявили още няколко общини на територията на областта.

Н. Божилова

#
# # # #