Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
06.07.2009
Община Враца поема изключително сериозни ангажименти в сферата на образованието, стана ясно на провела се в петък среща

Община Враца поема изключително сериозни ангажименти в сферата на образованието, стана ясно на провела се в петък среща

Специален гост на дискусията във Враца беше Йорданка Фъндъкова – заместник-кмет по образованието на Столична община. Над 200 учители от община Враца се включиха в обсъждането. На дискусията присъстваха Николай Коцев, председател на Общинския съвет, кметът на община Враца инж. Тотю Младенов, зам. кметът по образование Силвия Драйчева и Малина Едрева, председател на комисията по образование в Столичния общински съвет. Програмата на Община Враца в сферата на образованието се изпълнява и много от ангажиментите, които поехме, вече са факт. Бяхме в много трудна ситуация, тъй като в нашата община образователната реформа беше бавена 5 години. Община Враца извърши преструктурирането на образованието и осигури над 9 млн. лева за подпомагане на дейностите в него”, каза инж. Тотю Младенов.

„Най-трудните ми моменти като председател на Общинския съвет на Враца бяха, когато трябваше да взимаме решения за закриване на училища. Тези тежки решения обаче ни позволиха в много кратки срокове да реализираме реформата в сферата на образованието във Враца и смятам, че днес всички са убедени, че това решение беше правилно”, добави още Николай Коцев.

Йорданка Фандъкова и Малина Едрева представиха пред колегите си основните приоритети в образованието. „Основният проблем на образователните реформи в нашата страна досега е липсата на съгласуваност между различните институции и документи, които имат отношение към развитието на детето и младия човек”, каза Йорданка Фандъкова и даде за пример програмата за безплатни закуски в училищата, която се администрира от две министерства и поради това на много места е неработеща. Според нея образованието трябва да бъде защитена от икономии сфера, да бъдат от блокирани средствата от националните програми за образование и да бъдат отменени текстовете отнасящи се до училища, детски градини и университети в приетото преди няколко дни постановление на МС за извършване на допълнителни икономии във връзка с финансовата криза.

Н. Божилова

#
# # # #