Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
08.07.2009
Посланикът на САЩ Нанси Макълдауни ще посети Враца през юли по покана на Корпуса на мира и кмета на община Враца инж. Тотю Младенов

Посланикът на САЩ Нанси Макълдауни ще посети Враца през юли по покана на Корпуса на мира и кмета на община Враца инж. Тотю Младенов

На 24 юли 2009 г. във Враца ще се проведе церемония по полагане на клетва на 62 доброволци от Корпуса на мира, които се обучават в 15 населени места във врачанско. Официален гост на тържеството ще бъде Н. Пр. Нанси Макълдауни – Извънреден и Пълномощен посланик на Съединените щати у нас. За предстоящата визита и приключването на програмата за подготовка на доброволците разговаряха днес кметът инж. Тотю Младенов и Филип Руди – заместник-директор на Корпуса на мира. По време на посещението кметът на Враца ще запознае американския посланик с работата на Общината по изпълнението на проекти по европейски програми и възможностите за инвестиции и развитие на туризма в региона.

С церемонията по тържествено полагане на клетва в края на юли приключва програмата за подготовка на доброволци от Корпуса на мира във Враца. През последните два месеца 62 доброволци учиха езика и особеностите на българския бит и култура в 15 малки населени места в региона. След като положат клетви те ще бъдат разпределени в предимно малки общности в различни части на България и в продължение на две години ще работят в три направления – обучение по английски език, младежко развитие и местно и организационно развитие.

Заместник-кметът по образование във Враца Силвия Драйчева определи като добър знак фактът, че до момента нито един от американците, които дойдоха тук през май не се е отказал от мисията. Нещо повече, статистиката на Корпуса показва, че от всички 80 страни в света, с които организацията работи, процентът на сключени смесени бракове е най-висок в България.

П. Ганчовска