начало » Новини
17.07.2009
Кметът на община Враца ще посети община Тезеро –Италия. Визитата е от 18 до 21 юли по покана на община Тезеро.

На 19 юли кметът на община Враца инж. Тотю Младенов ще се срещне с  ръководството  на община Тезеро.

Малко по-късно ще вземе участие  в поклонението в памет на жертвите при наводнението от  Тезеро в Долината Става. По време на визитата  е предвидено и участие на инж. Тотю Младенов в съвещанието на  Асоциация "Sinistrati di Stava", посещение на долината Fiemme и индустриалната й зона, както и запознаване с речните басейни  в община Тезеро.

Само пред няколко месеца, на 1 май, във Враца гостуваха представители от Италия за откриване  на паметник на жертвите от наводнението в село Згориград начело със зам.-кмета на италианската община Джовани Дзанон.

Община Враца и Тезеро Италия си обещаха  по-големи измерения на двустранното сътрудничество в областта на туризма, икономиката, културата, здравеопазването.

 

Справка:

Трагедията в село Згориград (община Враца, България) и трагедията в долината Става( община Тезеро, Италия ) са две от най-тежките катастрофи в света, причинени от срива на минни хвостохранилища.

На 1 май 1966 година се срива хвостохранилището на мината за добив на цинк и олово „Плакалница”, намираща се над село Згориград. Стихия от 450 000 куб.м. кал, камъни и вода изминава седем километра до град Враца и довежда до значителни опустошения. Загубите са не само материални и природни, бедствието предизвиква и смъртта на стотици хора.

На 19 юли 1985 година се срутва хвостохранилището на мината за добив на флуорит „Преставел”, намираща се над село Става и Тезеро. 180 000 куб.м. кал, камъни и вода изминават над шест километра. Щетите са материални и природни, мъртви са 268 души.