Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
24.07.2009
Проектният капацитет на депото за твърди битови отпадъци ще бъде изчерпан до края на годината, но има възможност да бъде удължен

Проектният капацитет на депото за твърди битови отпадъци ще бъде изчерпан до края на годината, но има възможност да бъде удължен

Депото обслужва 54 населени места в общините Враца и Мездра. Проблемът беше обсъден на работна среща между областния управител Антонио Георгиев, заместник-кмета на община Враца Светла Кръстева и кмета на община Мездра Иван Аспарухов.

Община Враца има подготвен проект и избран изпълнител за изграждането на нови клетки в депото, но на този етап няма положително становище от Министерството на околната среда и водите за включване на проекта за финансиране по оперативна програма “Околна среда”. Ще се търсят всички възможности за използване на максималния капацитет на депото - това заяви заместник-кметът на община Враца Светла Кръстева.

Един от приоритетите на новия областен управител и на държавата трябва да бъде осигуряване на средства за разширяването на сметището - това заяви от своя страна областният управител Антонио Георгиев. Той допълни, че не се очаква криза с боклука, каквато вече сполетя някои големи градове в страната. Според кмета на община Мездра Иван Аспарух трябва да се преразгледат параметрите на проекта според новите изисквания за финансиране по оперативна програма “Околна среда”, но важното да се осигури финансиране.

След като бъдат изградени новите клетки в депото, те ще са площ от 38 декара, а капацитетът ще е достатъчен до 2050 година и напълно ще отговори на нуждите на Враца и Мездра. Това заяви от своя страна Стефан Чокойски управител на “Екопроект”, съвместна фирма на двете общини, стопанисваща съоръжението. Той изрази и оптимизъм, че депото ще работи пълноценно до средата на 2010 година, когато според него ще бъде запълнен капацитета на сегашните клетки.

Н. Божилова

#
# # # #