начало » Новини
19.08.2009
Врачани ще получат безплатно 800 домашни контейнера за разделно събиране на опаковки

Врачани ще получат безплатно 800 домашни контейнера за разделно събиране на опаковки

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Враца Светла Кръстева посети шатрата на „Екопак”, където посланици на зелената идея подариха на врачани 200 домашни контейнера за разделно събиране на опаковки. В продължение на четири дни компанията за разделно събиране на опаковки ще подари на врачани общо 800 домашни контейнера на различни места в града. Те се предоставят безвъзмездно на домакинствата в общините, въвели разделно събиране в партньорство с „Екопак”. Инициативата е част от кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!"

            Идеята за създаването на домашния контейнер възниква след провеждането на национално представително проучване, което показва, че основна причина да не разделят отпадъците е липсата на условия да го правят още в къщи. Затова е разработен прототип на контейнер, който да даде на хората реалната възможност и удобство да прилагат разделно събиране на опаковките у дома. Контейнерът е с три секции: за хартиени и картонени опаковки, за пластмасови и метални опаковки и трета - за стъклени бутилки и буркани. Той е компактен, за да не заема голямо пространство и е конструиран така, че да бъде удобен за ползване и изхвърляне на опаковките.

 

            График – гр. Враца:

17.08.2009 г., 17.00 ч.          пл. „Христо Ботев”

18.08.2009 г., 17.00 ч.          ж.к. „Дъбника”, пред Пълномощничеството

19.08.2009 г., 17.00 ч.          пл. „Македония”

20.08.2009 г., 17.00 ч.          пл. „Христо Ботев”

 

            Кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!" стартира през 2008 г. в 97 общини и обхвана над 2.6 млн. жители. В рамките на кампанията беше проведено първото по рода си екологично роуд-шоу, инициативата „Да направим своя еко-град", конкурсът „Вкъщи събираме разделно" и образователната програма за Еко-часове на класа, разработена съвместно с Министерството на образованието и науката. През 2009 г. кампанията продължава с разработването и разпространението на домашни контейнери за разделно събиране на опаковки. През септември в училищата ще стартира втория етап от кампанията и ще бъде учреден най-големият клуб на приятелите на разделното събиране на опаковки „Бъди модерен! Събирай разделно!" Част от проекта се финансира благодарение на участието на ЕКОПАК с еко-кауза в риалити формата VIP Brother 3.

    

 

                П. Ганчовска