Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
08.09.2009
Временно изпълняващият длъжността кмет на община Враца Светла Кръстева участва в първата работна среща на новия областен управител на Враца Пепа Владимирова с кметовете на общини в областта

     Основната тема на разговорите бяха промените във водния сектор, които влизат в сила от 23 септември с новия Закон за водите. Законът касае собствеността на ВиК съоръженията, които стават общинска или публична държавна собственост. Съоръженията се изваждат от активите на ВиК дружествата, а дружествата стават оператори.

     За управление на водния сектор се създава ВиК Асоциация, която е юридическо лице и ще има нелеката задача да развива политиката на ВиК сектора като дава насоки и преценява, кои проекти са с особена важност и са приоритетни като реализиране и кои могат да бъдат осъществени на по-късен етап. Председател на Асоциацията е Областният управител, а членове - общинските кметове. Асоциацията ще действа на територията, която се обслужва от един ВиК оператор. Новият закон дели собствеността на водопроводи, пречиствателни станции, водоеми и съоръжения по териториален принцип. Ако едно съоръжение се намира на територията само на една община, то става общинска собственост, но ако обхваща територията на две и повече общини, съоръжението става публично-държавна собственост.