начало » Новини
25.09.2009
Младежка инициатива създаде нов исторически маршрут „По стъпките на Ботев” във Врачанския балкан

Младежка инициатива създаде нов исторически маршрут „По стъпките на Ботев” във Врачанския балкан

            Неформална група от четирима млади хора на възраст от 18 до 30 години В продължение три месеца разработи исторически маршрут на връх Околчица. Врачанските младежи успяха да изработят и поставят осем табла, разказващи историята на Ботевата чета и пътят, който революционерите са изминали от козлодуйския бряг до местността „Йолковица” във Врачанския балкан, където Христо Ботев намира смъртта си през 1876 г. Историческият маршрут е кръгов, подходящ за пешеходен туризъм с продължителност 80 минути и преминава през Околчица – Йолковица – Околчица.

            На официалното откриване на маршрута присъстваха изпълняващият длъжността кмет на община Враца Светла Кръстева и заместник-кметът по туризъм Тони Милева. Ръководителят на проекта Веселин Маринов разказа, че целта на проекта е била да опише пътя и събитията, които са се случили по време на придвижването на Ботевата чета, което до момента не е направено по целия маршрут на похода „Козлодуй – Околчица”. „Надявам се този проект да не бъде бяла лястовица и да бъде последван от още много инициативи в подкрепа на туризма във Врачанския балкан” каза Светла Кръстева при разрязването на лентата.

   

            Маршрутът е разработен по проект “По стъпките на Ботев, исторически и природни ценности на Врачански балкан в ръцете на младежта” е дело на неформална група „Вратцата”, финансиран от Национален център “Европейски младежки програми и инициативи” по програма „Младежта в действие 2007-2013”. Стойността му е 5 800 евро. Партньор на младежите при изпълнението на проекта е Природен парк „Врачански балкан”.

            П. Ганчовска