Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
02.11.2009
Българчета от Босилеград посетиха Враца

Българчета от Босилеград, придружени от учители и родители посетиха Враца, благодарение на помощта на родолюбиви врачани. На молбата за финансова помощ се отзоваха депутатът наНиколай Коцев, Людмил Гергов, Иво Петров, Петър Петров, Веска Петрова и Кръстьо Данчев. В групата на сънародниците ни от Западните покрайнини бяха включени 55 човека – 40 деца и 15 придружители. Иницитивата за посещението идва от сдружение „Матица на българите в Сърбия”, чиято цел е запазването и поддържането на основните белези на българската идентичност в Западните покрайнини.

Групата пристигна във Враца в петък вечерта и беше настанена в хижа „Леденика” във Врачанския балкан. На срещата, която се проведе там с домакините от Враца присъства и заместник-председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. „С удоволствие се отзовах на поканата да присъствам на събитието. Похвално е, че има родолюбиви българи, които са готови да помогнат на нашите сънародници, живеещи в чужбина. Българската държава в лицето на Държавната агенция за българите в чужбина се стреми да помага на нашите сънародници, които искат да запазят българското си самосъзнание, въпреки трудностите, които срещат. Още по-важно е това, когато става дума за младото поколение”, каза Йордан Янев.

Посещението на групата от Босилеград във Враца продължи в събота със среща с митрополит Калиник и посещение на ОУ „Кирил и Методий”. След това гостите отпътуваха за Белоградчик и Видин.

В средата на октомври сдружение „Матица на българите в Сърбия” се е обърнало към секретаря на община Враца Пламен Кръстев с молба за съдействие за планираната екскурзия в три българския града – Враца, Видин и Белоградчик. Според Конституцията на Сърбия, децата в Западните покрайнини имат право да изучават български език и православие, но това се осъществява трудно, заради незаинтересоваността на сръбската държава. Сдружение „Матица на българите в Сърбия” си е поставило за цел да осигурява безплатни учебници и ексксурзии до България за паралелките от българчета, които изучават майчин език. „Децата, които се обучават на майчин български език са последните пазители на българщината в Западните покрайнини, та заради тях ние се обръщаме с молба да ни помогнете финансово и организационно, за да реализираме заплануваната екскурзия”, се казва в писмото на българите от Западните пкрайнини. След изпратената молба е създаден Инициативен комитет, който организира посрещането на нашите сънародници във Враца.

                Н. Божилова