Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
02.11.2009
Един от най-българските празници – Деня на народните будители – отбеляза Враца,

Един от най-българските празници – Деня на народните будители – отбеляза Враца,

спомняйки си за всички възрожденци, книжовници, дейци на борбата за независима българска църква, за стотиците радетели за народна свяст и българско самосъзнание. Стотици граждани уважиха тържеството. Празникът във Враца беше отбелязан с общоградско тържество пред паметника на „Св. Сорфорний Врачански”.

В словото си временно изпълняващият длъжността кмет на Общината Враца Светла Кръстева припомни, че "Първи ноември е денят, в който цяла България се прекланя пред великия благослов на своите будители. Българя има два неповторими празника на духовността – 24 май и 1 ноември – Денят, в който отдаваме почит на всички радетели и пазители на българския дух, на книжовници, просветители и родолюбци, на будители на народната свяст, на борците на националното освобождение”. Светла Кръстева благодари на всички присъстващи , творци, педагози, общественици, ученици, които пазят искрата на българската свяст, на тези, за които родина, независимост и свобода са изпълнени със смисъл, отговорност и обич.

Водосвет за здраве и молебен отслужи Траянополският епископ Киприян. Духовият оркестър към читалище „Развитие” и хор при училище „Отец Паисий” поздравиха присъстващите с възрожденски песни. Цветя и венци на паметника поднесоха кметове, депутати, представители на областната и общинската администрация. Поздрав към врачани поднесе и Мартин Пацелт, кмет на Франкфурт на Одер, който гостува във Враца. Празникът приключи с фолклорен концерт.

                Н. Божилова