Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.02.2010
Н. Пр. Етиен дьо Понсен - посланик на Република Франция в Република България посети Враца и разговаря с кмета на града д-р Костадин Шахов

Посещението е във връзка с поканата на директора на СОУ ”Васил Кънчов” Димитър Марков за лекция пред ученици по бизнес и мениджмънт. По време на срещата  Етиен дьо Понсен и Костадин Шахов разговаряха за възможностите за френски инвестиции и развитието на отношенията с побратимения на Враца френски град Вилньов льо Роа.

Посланикът съобщи, че първата голяма френска компания проявила специален интерес към Враца - „ШНАЙДЕР ЕЛЕКТРИК” изчаква подобряването на икономическата среда за реализирането на инвестиционните си намерения. Гостът похвали своите домакини за спечеления проект във ВиК-сектора и за решимостта на общинското ръководство да използва европейските фондове за модернизирането на Враца. На брифинга след срещата стана ясно, че две френски търговски вериги също гледат към Враца – КАРФУР и БРИКОЛАЖ, макар изграждането на техни обекти тук за момента да не стои на дневен ред.

Кметът на община Враца д-р Костадин Шахов подчерта установеното дългогодишно взаимодействие в сферата на културните и бизнес контакти и обмяната на опит между Враца и Вилньов льо Роа. Първият официален договор за ползотворен обмен и приятелски връзки е сключен през 1986 г. Шест години по-късно гимназията „Васил Кънчов” реализира партньорски взаимоотношения с училище „Адам дьо Крапон” в гр. Салон дьо Прованс. През последната година двустранните отношения на общинско ниво са се активизирали след подновяването на договора за партньорство и сътрудничество на 31 май 2009 г. от кметовете на двете общини Дидие Гонзалес и Тотю Младенов.

Програмата на посещението продължи в СОУ „Васил Кънчов” с представяне на успешни мениджърски теории и практики във Франция и поднасяне на цветя пред паметника на св. Софроний Врачански във Враца.

П. Ганчовска