Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
10.02.2010
Семинар за привличане на инвеститори се провежда във Враца

Семинар за привличане на инвеститори се провежда във Враца

Обучението се организира от Българския икономически форум в рамките на проект InvestNorthWest "Укрепване на капацитета на местните власти на Северозападния район за планиране на България за привличане на чуждестранни инвеститори, институционална подкрепа за инвестиции и ИТ решения за административни услуги", който се финансира с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия като част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Обученията във Враца ще се проведат от днес до събота в хотел "Чайка". Подобни обучения ще се проведат също във Видин, Ловеч, Плевен и София.

На откриването днес присъстваха председателят на БИФ Георги Табаков и заместник-кметът по финанси и икономика на община Враца Ани Василева. На брифинг преди откриването на семинара заместник-кметът благодари на организаторите, че отново се връщат във Враца с поглед към укрепване на партньорството между местната власт и бизнеса. Георги Табаков посочи, че според проведено анкетно проучване миналата година като цяло в Северозападна България има недостиг на експерти, които целеносочено да работят за привличане на чужди инвестиции, както и неразбиране на теорията и терминологията в тази сфера. Този резултат е определил темата на първия кръг семинари по проекта - "Привличане на чуждестранни инвеститори" и "Институционална подкрепа за привличане на чуждестранни инвеститори". Лектори ще бъдат председателят на Български икономически форум Георги Табаков, Евгений Иванов, генерален мениджър на Евроконсултанс България, както и други водещи експерти в областта на привличането на чуждестранни инвеститори.

Всеки от семинарите има по шест сесии, в рамките на които участниците ще бъдат запознати с целия процес по привличане на инвеститори - от набелязване на потенциални области за инвестиране до осигуряване на подходящи условия за бъдещите партньори. Включени са много практически занимания и тестове.

Следващата поредица от семинари е насрочена за месец юни и ще е посветена на подготовката на информационни материали за общините.

В третия етап, който ще продължи от септември до ноември, представителите на местните власти от Северозападна България ще бъдат обучени как по-пълноценно да използват информационните технологии в процеса на привличане на чуждестранни инвеститори.

П. Ганчовска