начало » Новини
02.03.2010
Екипът на общинската кабелна телевизия ВТВ – Враца и общинското ефирно радио Враца успешно завърши обучителен курс в столицата

Партньори в инициативата, организирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” бяха фондация „Америка за България”, медийната фирма „Изограф” и Нова телевизия. Отразяване на местните избори, корупцията, боравене с класифицирана информация, скрита камера, отношенията на медиите с групировки и политически сили бяха сред основните теми. 30-те журналисти от водещи регионални медии в цялата страна бяха запознати с корупционните практики при провеждането на местния вот, с купуването на гласове, с различните видове натиск върху гласоподавателите и журналистите.

          Популярните ТВ лица Лора Крумова, Галя Щърбева и Генка Шекерова говориха за класически примери в заснемането и продуцирането на новини и документални филми. Популярният разследващ журналист Васил Иванов от Нова телевизия даде препоръки към колегите си как и къде да внимават, за да не бъдат уязвими при своите разработки. Взаимодействие на прокуратурата при нейната работа с медиите бе темата на заместник градския прокурор на столицата Роман Василев, както и на известните магистрати от столична прокуратура Пламен Панайотов и Пламен Георгиев, които са популярни в цялата страна със своята неподкупност и принципност при отстояването на закона. Пресаташето на посолството на САЩ у нас Винсент Кампус запозна гилдията със своя опит при правене на журналистика в кризисни ситуации и региони и по-специално в Ирак. Той постави на разглеждане три възлови теми – мониторинг на изборите, журналистиката в конфликтни зони и управление на кризи.

          Особен интерес предизвика лекцията на известния български журналист Бойко Станкушев за теорията и практиката на разследващата журналистика и отношението на българското законодателство. Като разследващ журналист той е най-съденият в страната след неговите над 100 материала, разобличаващи престъпления в това число и по високите етажи на властта. Част от „героите” на неговите разработки, разкрити преди 3 години през настоящата са заловени по време на операциите „Наглите” и „Октопод” и въпреки това едно от делата, свързани с тях продължава да се точи, сподели Станкушев.

          Врачанската група бе най-голямата на обучителния курс. Всички журналисти и оператори от двете общински медии успешно издържаха изпита и получиха удостоверения за ключова компетентност.

                Р. Попова