начало » Новини
02.03.2010
Ботевският организационен комитет проведе първото си заседание за тази година и официално постави началото на подготовката за провеждането на „Ботеви дни 2010”

Ботевският организационен комитет проведе първото си заседание за тази година и официално постави началото на подготовката за провеждането на „Ботеви дни 2010”

Заседанието беше свикано от председателя на организационния комитет и кмет на община Враца д-р Костадин Шахов. На членовете беше предоставен проект на културната програма, посветена на 134-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Според първоначалните разчети за необходимите средства за провеждането на мероприятията ще са необходими около 37 000 лв. Това включва изложба на врачанските художници със съотетния награден фонд, национален литературен конкерс за написване на стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев”, национален рецитал-конкурс за изпълнение на възрожденска поезия и проза, издаване на алманах „Околчица”, V-та национална среща на детски и младежки парламенти, тържествения концерт и митинга-заря на 1 юни и всенародно поклонение на връх „Околчица” на 2 юни.

Най-интересната идея за разнообразяване програмата на Ботеви дни направи народният представител Николай Коцев, който предложи корабът „Радецки” отново да осъществи паметното си пътуване от Виена до Козлодуйския браг в последните дни на май с пътници, облечени като български четници. Според него има достатъчно родолюбиви българи, които да подпомогнат финансово идеята.

Ново предложение тази година направи и Регионална библиотека „Христо Ботев” с идеята да проведе литературен конкурс „Аз съм български войвода...” – Вазовият портрет на Христо Ботев, посветен на 160 години от рождението на Иван Вазов и 134 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Окончателно решение за програмата на Ботеви дни 2010 ще бъде взето на следващото заседание на Ботевсия организационен комитет на 29 март 2010 г.

Само ден след приключването на „Ботеви дни 2010” ще започне подготовката на честването на 135-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му. Около тази идея се обединиха всички участници в срещата. Много от идеите, които няма да се реализират тази година ще се случат през 2011 – обявяване на национален конкурс за графичен проект на юбилейна марка и афиш, подготовка на антология и много други.

По повод навършването на 120 години от откриването на първия Ботев паметник, който е и първият скулптурно-архитектурен паметник на Княжество България, Ботевският комитет почти единодушно реши той да бъде изместен от градинката на пл. „Руски” в пространството пред Регионалния исторически музей.