Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
30.03.2010
Ботевският организационен комитет одобри програмата на културните прояви за „Ботеви дни 2010”

Ботевският организационен комитет одобри програмата на културните прояви за „Ботеви дни 2010”

На второто си заседание тази година Ботевският комитет, под председателството на кмета на община Враца д-р Костадин Шахов, се запознаха с изпълнените до момента дейности по подготовката на честването на 134-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Обсъдени бяха критериите за избор на фирма за възлагане на тържествената заря на 1 юни, рекламните материали и подготовката на тържествения концерт. Гергана Гиздина като председател на Ученическия общински съвет и от името на Интеракт клуб Враца представи виждането на младите врачани за провеждането и популяризирането на „Ботеви дни”. За рекламата на мероприятията младите хора предлагат изработването на значки и тениски, организиране на тематични дискусии в училищата и съдействие з разпространение на брошури и листовки с програмата на Ботеви дни. Според тях походът „Козлодуй – Околчица” също се нуждае от допълнително популяризиране чрез приобщаване на всички врачански ученици към събития от похода, чрез монтиране на видео стена, осигуряване на безплатен транспорт за всенародното поклонение на връх „Околчица” и др.

В програмата на културните прояви, посветени на 134-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета са включени традиционни мероприятия като националния литературен конкурс за написване на стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев”, 48-я Национален рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза, представяне на алманах „Околчица” и Обща художествена изложба на врачанските художници „Земята на Ботев”. Сред новите инициативи са литературния конкурс „Аз съм български войвода …” на Регионална библиотека „Христо Ботев” във Враца и представяне на документална изложба с материали, свързани с живота и делото на Христо Ботев и неговата чета – книги, писма, снимки, оригинални документи, филателия, нумизматика, значки и сувенири. Тази година Младежкия дом и Ученическия общински съвет организират и V-та национална среща на детски и младежки парламенти. „Ботеви дни 2010” ще бъдат официално открити на 26 май и ще приключат с възпоменателен митинг и всенародно поклонение на връх „Околчица” на 2 юни.

През 2010 година се навършват 120 години от откриването на първия паметник на Христо Ботев, който е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Паметникът е бил демонтиран от едноименния площад във Враца през 1955 г. и по повод годишнината той отново ще бъде поставен на площада. Автор на скулптурата е Густав Еберлайн.

П. Ганчовска