Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.04.2010
С ромския химн „Джелем, джелем” започна кръглата маса на тема „История, бит и култура на ромите в община Враца”, с която днес беше отбелязан Международният ден на ромите във Враца

С ромския химн „Джелем, джелем” започна кръглата маса на тема „История, бит и култура на ромите в община Враца”, с която днес беше отбелязан Международният ден на ромите във Враца

Дискусията беше организирана от Община Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев”и включваше специфични моменти от културната идентичност на ромите в настоящето. Представители на ромската общност и специалисти по етнически групи запознаха присъстващите със символите на общността – история на химна „Джелем, джелем…” („Бродих, бродих…”), ромският флаг, символизиращ свободата, плодородието и огъня и Международният ден на ромите – 8 април. Организаторите на проявата представиха различни моменти от традициите на ромското население в контекста на историческото им развитие и социален статус. По неофициални данни на територията на област Враца живеят 27 000 роми, от които 4 500 на територията на община Враца. Те представляват разнородна смес от представители на няколко основни групи – цоцомани, решетари, калайджии, котлари, сръбски и влашки роми.

Гости на кръглата маса бяха заместник-кметът на община Враца д-р Михаил Шарков, председателят на комисията по култура в Общинския съвет Емил Пеняшки и общественици. Като основен мотив на срещата премина идеята, че неразбирането, непознаването и недоверието са наслоени като стереотип в поведението на поколения българи и роми, които макар и да живеят на едно място остават разделени. Не маловажен е и фактът, че проблемът е не само национален, но и общоевропейски. Проблемите на 10-милионното ромско население на Европа са идентични независимо от националните граници. Бяха посочени и конкретни данни за демографското развитие на общността в България – през последното десетилетие например раждаемостта при ромите е намаляла почти наполовина, което е естествено според специалистите, защото процесите сред тази етническа група копират модела на заобикалящата среда. Положителна тенденция се отчита и при подобряването на условията за живот на ромското население конкретно на територията на Община Враца.

Приветствия към организаторите и участниците в срещата изпратиха евродепутатът Владимир Уручев, както и народните представители от област Враца Николай Коцев, Николай Рашев и д-р Янко Здравков.

П. Ганчовска