начало » Новини
24.06.2010
Община Враца отбеляза 23 юни - Международен олимпийски ден

Община Враца отбеляза 23 юни - Международен олимпийски ден

Община Враца отбеляза Международния ден на Олимпизма с поредица от инициативи. Мероприятията стартираха с провеждането на лекоатлетически крос в дисциплините 600 и 1000м., организиран от община Враца, Българския Олимпийски Комитет и Ученически спортен клуб „Враца 2004”, който се проведе пред стадион „Христо Ботев”. В бяганията се включиха юноши и девойки от Професионална техническа гимназия, СОУ „Христо Ботев”, СОУ„Отец Паисий”, Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, Спортно училище „Св. Климент Охридски и ПМГ „Акад. Иван Ценов”. В комплексното класиране лидери станаха представителите на Професионалната техническа гимназия, след тях се наредиха участниците от СОУ „Христо Ботев” и ПГТР. Бяха отличени и отборни и индивидуални победители. Заместник – кметът по социални и хуманитарни дейности д-р Михаил Шарков награди призьорите, които получиха медали, купи, флагчета и материални награди.
В 21.00 часа пред сградата на Община Враца Кметът д-р Костадин Шахов поздрави всички спортни деятели и граждани на Враца по случай Международния ден на Олимпизма. Той подчерта, че целта на факелното шествие, инициирано от Община Враца съвместно с Българския олимпийски комитет и символичното предаване и поддържане на “Олимпийския огън” е популяризиране сред повече хора на принципите на Олимпизма, поддържане на спортният дух жив и буен, независимо от възрастта, религията, интересите, социалния статус и професията на един човек. На фона на Олимпийския химн Кметът запали пет факли, символизиращи петте олимпийски кръга, и даде старт на шествието, в което се включиха изявени спортисти, спортни деятели, цели спортни семейства, представители на спортни клубове и училища. Те пренесоха символичния олимпийски огън от сградата на Общината през централната улица до спортен комплекс "Хр. Ботев", където г-жа Росица Стаменова - регионален експерт на Министерството на Физическото възпитание и спорта, заслужил майстор на спорта и един от първите състезатели на Враца, участвала в Олимпийски игри – Москва 1980г. запозна всички присъстващи с принципите на Олимпизма. Своеобразен финал на събитието беше традиционното българско хоро, в което се включиха всички присъстващи.
Целта на мероприятията по повод Международния ден на Олимпизма бе да бъде поставено началото на една нова традиция за отбелязването на тази дата в община Враца.